Gotuj z Wojciechem

czwartek, 17 października 2013

Membrillo

przepis

Membrillo to jeden z klasyków kuchni hiszpańskiej, stosowany jako przekąska w towarzystwie sera Manchego. Rodzaj galaretkowatej pasty z pigwy, bardzo słodkiej która stanowi fantastyczny dodatek do dojrzałego sera owczego. Ze względu na trudności aprowizacyjne początkowo próbowałem wersji z mozarellą i tam również zdaje egzamin, jednak dopiero w oryginalnej wersji oddaje cały swój smak. Dobrym substytutem będzie też ser pecorino, można eksperymentować z lekko dojrzałymi serami polskimi. Można podawać z musującym hiszpańskim winem Cava, sprawdzi się również z wytrawnym Chardonnay.

  • 2 pigwy
  • 1 laska wanilli
  • skórka z połowy cytryny
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • około 1 szklanki cukru

Pigwę obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy wanilię i skórkę cytrynową i gotujemy na średnim ogniu około 40 minut, aż pigwa będzie miękka.


Ugotowane kawałki pigwy przekładamy do blendera i miksujemy do otrzymania musu. Mierzymy ilość musu szklanką, przekładając na patelnię. Dodajemy tą samą (lub nieco mniej) ilość cukru. Pogrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy dalej około 1-1,5 godziny aż masa będzie zwarta, o konsystencji kisielu. Mieszamy od czasu do czasu.


Piec nagrzewamy do 60 stopni. Małe naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia i na to przelewamy mus pigwowy. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Studzimy.



przepis


przepis


5 komentarzy:

  1. Ale super! CHętnie bym spróbowała :) Fajne zdjęcia!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj zjadłabym. To musi być genialne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ukochana membrillo!!! Ja robiłam w tym roku konfiturę z pigwy i klasyczną polską galaretkę, którą na wzór hiszpański podałam z manchego. Pigwę przerabiam raz na trzy lata, a to z tego względu, że robię to hurtowo ( tej jesieni przeszło przez moje łapki 3,5 kg owoców ) - przyznasz, że obróbka jest kłopotliwa..? Jak tak sobie poskrobię, powydłubuję gniazda nasienne to odechciewa mi się tego na kilka sezonów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile wytrzumuje i w jakich warunkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dość długo, u mnie postał 2 tygodnie w lodówce

      Usuń