Gotuj z Wojciechem

niedziela, 24 czerwca 2012

Fusilli con Funghi Portobello

przepis
Portobello czyli większe pieczarki brunatne, już od jakiegoś czasu dostępne z polskich upraw. Młoda odmiana jasnego koloru znana jest pod nazwą Crimini. Nie należy przechowywać ich dłużej niż 5 dni oraz myć bezpośrednio przed smażeniem / grillowaniem, tracą wtedy aromat. Ze względu na wielkość i konsystencję, mogą być używane jako zamiennik hamburgera w potrawach wegetariańskich. Dziś u Wojciecha w daniu z makaronem.

  • 200g makaronu fusilli lub penne
  • lampka wina białego wytrawnego
  • 200g grzybów portobello
  • natka pietruszki
  • mały kubek śmietany 18%
  • parmezan lub podobny ser twardy
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa, masło

Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i podsmażyć pokrojone grzyby do zrumienienia, pod koniec dodać sól, pieprz i chili, następnie posiekaną nać pietruszki, wymieszać dokładnie i zalać winem. Kiedy wino prawie całkowicie wyparuje, dodać śmietanę. Wymieszać i zdjąć z ognia.

Makaron ugotować z dodatkiem oliwy, odsączyć i przełożyć do sosu grzybowego, wymieszać i przełożyć na talerz, posypać startym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz