Gotuj z Wojciechem

środa, 20 czerwca 2012

Pankejki truskawkowe

przepis
Tradycyjne pankejki tym razem z dodatkiem świeżych truskawek, dzięki czemu nie wymagają dodatkowego polewania syropem klonowym lub miodem. Bardzo smaczne śniadanie dla dwojga z podanej ilości składników.

  • 250g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 220 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g truskawek
  • cukier puder

Mąke przesiać, dodać kolejno cukier, proszek do pieczenia, sode i sól. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą mleko, jajko, olej i wanilię. Połączyć wszystkie składniki, dodać posiekane truskawki, masa powinna być gładka i dość gęsta aby nie rozpłyneła się po patelni.

Patelnię wysmarować delikatnie masłem i podgrzać. Smażyć pankejki do zruumienienia najpierw z jednej, później drugiej strony przewracając łopatką. Podawać z cukrem pudrem.




5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z włożeniem truskawek do masy :) Apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie za dużo spulchniaczy? Może mam za duże łyżeczki,ale kiedyś dodałam do placków (masa podobna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody... wyszło niezjadliwe.
    Może to jakiś specjalny proszek? O co chodzi?

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm ja stosuje dość płaskie te łyżeczki i na konsystencje nie narzekałem a może mi po prostu zwietrzało ze starości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki w masie? Podoba mi się taki przepis!

    OdpowiedzUsuń