Gotuj z Wojciechem

środa, 13 czerwca 2012

Coq au vin

przepis
Kurczak w czerwonym wytrawnym winie, klasyka kuchni francuskiej. Smak dania w dużej mierze zależny od rodzaju użytego wina. Najczęściej spotykane wersje oparte są o bordeaux, pinot noir. Teoretycznie mięso powinno być z koguta ale to produkt raczej ciężko osiągalny w naszym kraju.

  • 2 udka kurczaka
  • butelka wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 200g boczku wędzonego
  • 200g pieczarek
  • 100g masła
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • świeży rozmaryn, 3 liście laurowe
  • sól, pieprz

Kurczaka zalać winem i odstawić do lodówki na min 5 godzin a najlepiej na noc. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia boczku, podsmażyć posiekaną cebulę i następnie pieczarki pokrojone w plastry, dodać do boczku. Kurczaka wyjąć z marynaty i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem i wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać masło, smażyć do zrumienienia.

Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać bulion, wino z marynaty oraz rozmaryn i liście laurowe. Przykryć i wstawić do pieca nagrzanego 180 stopni na około 90 minut. Wyjąc kurczaka wraz z warzywami i odstawić przykryte folią aluminiową do stygnącego piekarnika, w międzyczasie na płycie podgrzewać sos z pieczenia aż zredukuje się o połowę, dodać 2 łyżki masła. Kurczaka wyłożyć na talerz i podlać sosem. Podawać z ziemniakami (np z przepisu na sposób pierwszy tutaj)


1 komentarz:

  1. Uwielbiam coq au vin. Często go przygotowuję na specjalne okazje :-)

    OdpowiedzUsuń