Gotuj z Wojciechem

wtorek, 27 marca 2012

Ziemniaki na dwa sposoby

przepis
Dzisiejsze specjalne wydanie poświęcone ziemniakom czyli kartoflom, zwanymi również pyrami. Jak sprawić aby stały się ozdobą posiłku przyćmiewając blask schabowego? Oto dwa proste sposoby na stworzenie czegoś naprawdę wyjątkowego. Inspirowane brytyjską telewizją kulinarną oraz wizytą w krakowskim zazie bistro.

Sposób 1
  • 4 ziemniaki
  • 50g masła
  • 2 szklanki bulionu
Ziemniaki obierz starając się zachować jak najwięcej płaskich powierzchni - im mniej owalnych fragmentów tym łatwiej smażyć. Na patelni rozgrzewamy masło i następnie wrzucamy obrane ziemniaki, podsmażamy do zrumienienia następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż będą miękkie. Można delikatnie dosolić.

Uzyskany rezultat przypomina w konsystencji frytkę, chrupiąca skórka i delikatny miąższ pełen aromatu odebranego z bulionu to smak którym można się delektować.

Sposób 2
  • 8 ziemniaków
  • 200g parmezanu
  • mały kubek śmietany 30% (do ubijania)
  • papryka ostra i słodka w proszku
Ziemniaki obieramy i następnie szatkujemy na plasterki. Śmietankę 30% ubijamy i dodajemy do plasterków ziemniaków, mieszamy. W naczynie do zapiekania kładziemy warstwę ziemniaków w ten sposób aby krążki nachodziły na siebie, solimy, pieprzymy i następnie kładziemy warstwę startego sera. Ponownie warstwa ziemniaków i tak do wyczerpania zapasów. Jako ostatnią kładziemy warstwę sera i posypujemy papryką. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do pieca nagrzanego na 180st na 1,5 godziny. Na ostatnie 15min zdejmujemy folię aby przyrumienić górę.

To jest tak zwane must try.

7 komentarzy:

  1. Do pierwszego sposobu dodaję gałkę muszkatołową i jest super :)Kar-to-fle! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gałką go powiadasz, nie omieszkam sobie sprawdzić przy następnym razie!

      Usuń
  2. Ich habe das ein mal probiert,war total lecker!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Das ist richtig! Kartoffeln regieren! :)

      Usuń
  3. Fantastic goods from you, man. I have understand your
    stuff previous to and you are just extremely fantastic.
    I actually like what you've acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can't wait to read much more from you.
    This is really a terrific website.

    my webpage - http://se42x.iwanttobepresident.Com/blogs/8300/8255/canine-yeast-infection

    OdpowiedzUsuń
  4. Just desire to say your article is as astonishing. The clarity to your publish
    is just spectacular and i can assume you're an expert on this subject. Fine together with your permission allow me to snatch your feed to keep updated with drawing close post. Thank you one million and please keep up the enjoyable work.

    my blog: www.pedigreebooks.Com

    OdpowiedzUsuń
  5. Why visitors still make use of to read news papers when in this technological world everything is available on web?


    Have a look at my page; http://friendblaze.com/

    OdpowiedzUsuń