Flan czyli krem karmelowy, dalsza rodzina Wojciecha o meksykańskich korzeniach wykonuje taki od pokoleń, dla wielbicieli deserów na bazie mleka skondensowanego rzecz nieodzowna. Ze względu na dużą ilość mleka skondensowanego ma charakterystyczny posmak. Wersja łagodniejsza tutaj.
- 200ml mleka skondensowanego słodzonego
- 400ml mleka 3,2%
- 2 jajka
- 2 żółtka
- wanilia
- pół szklanki cukru
Mleko skondensowane i zwykłe zmieszać razem w garnku, dodać wanilię i chwilę pogotować. Odstawić. Na patelnię wrzucić pół szklanki cukru, dodać pół szklanki wody. Na dużym ogniu zaczekać aż zacznie karmelizować. Lekko zmniejszyć ogień. Nie mieszać, od czasu do czasu potrząsać patelnią aż całość zrobi się pięknie brązowa. Do ramekinów (lub inne naczynie do zapiekania) wlać warstwę karmelu tak aby pokryć całe dno (karmel dość szybko zastyga).
W miseczce wymieszać jajka trzepaczką i nadal mieszając dodać stopniowo ciepłe mleko z wanilią. Całość wlać do wypełnionych karmelem naczyń. Ramekiny umieścić w większym naczyniu wypełnionym wodą (woda powinna sięgać nieco ponad połowę wysokości ramekina) i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 50 minut.
Po wyjęciu z pieca flan ostudzić, podważyć boki nożem i wyłożyć na talerz poprzez obrót o 180 stopni.
To był błąd przeczytać tego posta w pracy. Teraz mam straszną ochotę na taki deser :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle kusząco...
OdpowiedzUsuńI jak ja Was teraz zaproszę na plebejski grill wiejski wiosenny... jak dla mnie łosoś w chruśniaku kojarzy się z szalenie uprzejmym łosiem pederastą (vide: http://www.youtube.com/watch?v=KgSI3qJix-g :)
OdpowiedzUsuńOd razu ma się ochotę zrobić coś takiego! Pycha:D
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio flan de queso, ale jakoś mnie nie zachwycił. Mam w planach własną próbę, bo mam wrażenie, że deser może być naprawdę pyszny, jeśli ktoś go dobrze zrobi.
OdpowiedzUsuńBy mieć skalę porównawczą , niestety trzeba polecieć np. na wakacje do Hiszpanii i na miejscu kupić za ok 1 euro FLAN ROYAL ... zwykły nie pieczony a gotowany . Można też kupić proszek do przyrządzenia jednego litra flanu (tej samej firmy ) ; koniecznie z "caramelo liquido" (z ciemnym karmelem w płynie , który należy nałożyć przed nalaniem do foremki) . Jest wiele innych flanów w sprzedaży , ale najlepszy jest Royal waniliowy
Usuń