Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 12 marca 2012

Caponata czyli Wojciech po Sycylijsku

caponata
  • 8 łyżek oliwy
  • 500g bakłażana
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500g pomidorów pelati z puszki
  • oliwki
  • karczochy z puszki
  • 3 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki kaparów
  • rozmaryn

Bakłażana obrać i posolić, odstawić na 10min aż puści sok. Przepłukać pod wodą i osuszyć, następnie pokroić w małą kostkę 1cmx1cm, podsmażyć ok 15min na oliwie z oliwek. Dodać cebulę i czosnek, gdy cebula zrobi się szklista dodać pokrojone pomidory z sosem. Następnie wrzucić ocet i kapary. Dodać oliwki i pokrojone serca karczochów (ilość według upodobania).

Przykryć i dusić kolejne 15min z rozmarynem, na małym ogniu. Dodać sól, pieprz. Podawać schłodzone z grzankami z chleba/weki.

Udekorowąć listkami bazylii, twardym serem kozim lub/i orzeszkami pinii.

7 komentarzy:

  1. zdjęcie mówi samo za siebie, że warto poczynić ową "pastę", trzeba tylko nabyć bakłażana, reszta znajdzie się w domowej spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, hmm, hmm, pysznie! I z czosnkiem i karczochami - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wojciechu, Padre! Rządzisz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grazie mille! buon appetito! per favore!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam, cudowne, pyszne, następnym razem będę pasteryzować:)...dzięki:)pozdr.

    OdpowiedzUsuń