Sycąca zupa o ciekawym i niezapomnianym smaku z cyklu klasyki włoskie. Na specjalne życzenie naszego czytelnika Czesława usilnie domagającego się czegokolwiek z zielonym groszkiem.
- 800ml wywaru warzywnego
- 1 por
- 2 ziemniaki
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 150ml śmietany 22%
- 2 żółtka
- 200g groszku
- sól, pieprz, cukier
Por podsmażyć na maśle i dodać do wywaru. Wrzucić obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotować ok 20min, gdy ziemniaki zmiękną dodać groszek i koncentrat pomidorowy.
Zagotować, następnie zmiksować. Zdjąć z ognia. Przyprawić cukrem, solem, pieprzem tak aby było dobrze (ja użyłem proporcji 1-2-1).
Zaciągnąć żółtkami rozrobionymi ze śmietaną i niewielka ilością zupy. Można dodać koperku ale Wojciechowi wyszedł.
P.S. Gotuj z Wojciechem dostępne już na facebooku więc zapraszam do lajkowania!
Dość często robię zupę z groszkiem, ale jeszcze nie wpadłam na to, by dodawać do niej koncentrat pomidorowy. Muszę wypróbować ten "patent";) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZamiast koncentratu można też użyć passaty pomidorowej, najlepiej własnoręcznie przygotowanej - przesmażyć cebulę, dodać obrane pomidory, bazylię, potrzymać jeszcze jakiś czas na ogniu aż odparuje większość płynu i na koniec zmiksować. Ciut bardziej czasochłonne ale czego się nie robi dla własnego żołądka! pozdrawiam również :)
OdpowiedzUsuńklasyk. Boska!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Podoba mi sie ta zupa - klasyka, a jeszcze u mnie nie goscila. Sprobuje wkrotce (z passata zamiast koncentratu), mysle, ze bedzie pyszna!
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa, a ten przepis to dowód na to, że wystarczy kilka podstawowych składników by stworzyć coś naprawdę smacznego :)
OdpowiedzUsuńPychota. Gotuję już trzeci raz :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że trafiłem w gusta :) Pozdrawiam
Usuń