- 300ml mleka
- 300ml bulionu warzywnego
- 150ml mąki kukurydzianej
- 150ml sera pecorino
- 5g masła
- 1łyżka posiekanego rozmarynu
- 1łyżka posiekanej pietruszki
- 2łyżeczki soli
- pieprz
Dodać masło, ser i przyprawy. Wymieszać i przelożyć gęstą masę do formy. Wystudzić i schować do lodówki na noc.
Pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i smażyć na patelni do zrumienienia, często obracając aby zachować kształt.
ŁOSOŚ
- Filet z łososia
- Cytryna sztuk 1
- Rozmaryn
- Kapary
- Oliwa
- Masło łyzeczka
- Sól
- Świeżo starty pieprz
Schować do lodówki na minimum godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni przez 25min.
POROWY CHRUŚNIAK
Pora pokroić w cieniutkie paseczki ok 10cm długości. Rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, delikatnie posolić i popieprzyć. Piec w temperaturze 120 stopni przez ok 2 godziny aż będą chrupiące.
SOS Z SERA PLEŚNIOWEGO
Śmietanke 30% podgrzać na patelni, wrzucić pokruszony ser pleśniowy (użyłem różowego) i podgrzewać aż się rozpuści.
W końcu widzę prawdziwą polentę ;). Chociaż ja gotowałam prawie godzinę...
OdpowiedzUsuńAle i tak polenta jest niesamowita.
Chrupiąca z zewnątrz, delikatna w środku, myślę, że się udało :) pozdrawiam
UsuńBardzo apetycznie przyrządzony łosoś. Z chęcią się skuszę..
OdpowiedzUsuńGratulacje za porowy chruśniaczek. Bardzo fajny pomysł i dobrze pokazany. Por wygląda chrupiąco i smacznie. A przecież najpierw je się oczami...
OdpowiedzUsuń