Gotuj z Wojciechem

piątek, 6 lipca 2012

Klopsiki włoskie w sosie pomidorowym

przepis
Świetne włoskie klopsiki mięsne z dodatkiem ricotty która sprawia, że mięso nie jest suche, w aromatycznym sosie pomidorowym, podane z makaronem typu świderki. Porcja z przepisu wykarmi 4 głodnych studentów, można też przechować w lodówce, sos po 2 dniach jest nawet lepszy.

  • 1/2kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 150g boczku
  • 1 jajko
  • 60ml mleka
  • 120g ricotty
  • 1 kromka chleba bez skórki
  • 1 łyzka oregano
  • pół szklanki parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, chili

Mleko zagrzać i wrzucić chleb, mieszać aż się rozpuści, odstawić i ostudzic. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na skwarki. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić w misce, kawałki mięsa z dodatkami rolować w dłoniach formując niewielkie kule, obtoczyć w mące. Na tłuszczu ze smażenia boczku zrumienić klopsy. Przełożyć do rondla, dodać sos pomidorowy z przepisu poniżej i dusić około 1 godzinę. Podawać z makaronem.

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 100g marchwi
  • 50g selera
  • 50g pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz

Marchew, seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Wszystko razem smażyć na patelni z dodatkiem oliwy ok 20min, dodać czosnek, pomidory z puszki i bazylię, na wolnym ogniu gotować jeszcze ok 30 minut.


2 komentarze: