- 1 pęto chorizo
- 1 cebula
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250g makaronu penne
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- parmezan lub inny ser twardy
- kilka listków bazylii posiekanych
- sól, pieprz
- chili w płatkach (można pominąć jeśli chorizo jest mocno pikantne)
Cebulę posiekać i podsmażyć lekko na oliwie, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i smażyć jeszcze 5 minut. Dodać wino i koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i chili. Gotować na małym ogniu około 20 minut.
W międzyczasie ugotować makaron al dente i wrzucić do sosu. Wymieszać, przełożyć na talerz, posypać serem i posiekaną bazylią.
fajne danie :) bardzo lubię chorizo...mmm... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, danie jest pyszne. Też je robiłam z przepisu, który udostępniła Maggie.
OdpowiedzUsuńChorizo zawsze i wszędzie! Propozycja z penne bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać, ale w życiu nie jadłam chorizo... no cóż, czas to zmienić. Pozdrawiam;-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, smażone w winie warte grzechu, dostępne czasem w większych sieciach handlowych.
Usuń