Gotuj z Wojciechem

środa, 11 lipca 2012

Penne z chorizo

przepis
Zaufany człowiek dostarczył chorizo, oryginalne hiszpańskie, Maggie dostarczyła inspiracji. Zrodziła się z tego potrawa prosta i niezwykle smaczna. Coś co każdy szanujący się konsument zje oblizując w błogim zamyśleniu brwi. Coś co każdego przekona do wyższości ich kiełbasy nad naszą kiełbasą.

  • 1 pęto chorizo
  • 1 cebula
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250g makaronu penne
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • parmezan lub inny ser twardy
  • kilka listków bazylii posiekanych
  • sól, pieprz
  • chili w płatkach (można pominąć jeśli chorizo jest mocno pikantne)

Cebulę posiekać i podsmażyć lekko na oliwie, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i smażyć jeszcze 5 minut. Dodać wino i koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i chili. Gotować na małym ogniu około 20 minut.

W międzyczasie ugotować makaron al dente i wrzucić do sosu. Wymieszać, przełożyć na talerz, posypać serem i posiekaną bazylią.


5 komentarzy:

  1. fajne danie :) bardzo lubię chorizo...mmm... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, danie jest pyszne. Też je robiłam z przepisu, który udostępniła Maggie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chorizo zawsze i wszędzie! Propozycja z penne bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż wstyd się przyznać, ale w życiu nie jadłam chorizo... no cóż, czas to zmienić. Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, smażone w winie warte grzechu, dostępne czasem w większych sieciach handlowych.

      Usuń