- 350 g polędwicy wieprzowej
- 250 g kurek
- 1 cebula
- garść posiekanej natki pietruszki
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- sól, świeżo mielony pieprz, olej do smażenia
Polędwiczki kroimy w ukośne plastry i podsmażamy na oleju do zrumienienia, odkładamy. Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę. Kurki po oczyszczeniu kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli, chwilę razem smażymy. Zmniejszamy ogień, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru z patelni. Wlewamy stopniowo na patelnię. Podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso i jeszcze moment gotujemy. Na koniec wrzucamy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis żywcem z rozkoszy podniebienia :) Nie wiem tylko po co Państwu ta mąka ... zamiast śmietany. Kopiuj, wklei choć bez pojęcia...
OdpowiedzUsuńSos kurkowy zawsze i wszędzie !!! Wygląda przeapetycznie! Ps- fajnie tu u Ciebie ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki i zapraszam ponownie :>
Usuń