Mięso
- 1kg karkówki
- 2 średnie cebule
- 80ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Mięso natrzeć czosnkiem i lekko obsmażyć na patelni. Włożyć do brytfanny, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki, kminek, słodką paprykę w proszku oraz wino. Posolić, popieprzyć.
Włożyć do pieca nagrzanego na 200 stopni Celsjusza na około 3 godziny. Po upieczeniu wyjąć, pokroić w dość grube plastry. Sos, jeśli nie jest dość gęsty, można zredukować na dużym ogniu.
Pozostałe składniki
- bułka typu hamburger
- pomidor
- ogórek kiszony
- sałata lodowa
- cebula
- ser żółty
Na przeciętą na pół bułkę położyć plaster mięsa, następnie plaster sera i plaster pomidora oraz cebuli, polać sosem. Na górze położyć plastry ogórka kiszonego oraz kawałki sałaty lodowej, przykryć drugą połówka bułki.
Nareszcie cos dobrego :-D
OdpowiedzUsuńA tak, tak... przedwczoraj dowiedziałam się co to jest ta maczanka krakowska ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie na smalcu?
Niekoniecznie :) Może być olej, ale smalec dobra rzecz...
Usuń