Gotuj z Wojciechem

środa, 15 sierpnia 2012

Musaka

przepis
Klęska urodzaju cukiniowego wymusiła potrawę opartą w dużej mierze na tym warzywie, potrawa o greckim rodowodzie jest najczęściej serwowana z bakłażanami w miejsce cukinii. Po wyjęciu z pieca ostudzić lekko przed serwowaniem.

  • 3 cukinie
  • 60ml oliwy
  • 700g mięsa wołowego mielonego
  • 2 cebule
  • 600g pomidorów
  • natka pietruszki
  • 100ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cynamonu


Beszamel
  • 250 g sera feta
  • 40g pecorino
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 30g masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • sól pieprz

Cukinie pokroić w plastry, zasolić, po pół godzinie opłukać i osuszyć. Podsmażyć na patelni grillowej lub zapiec 30min w piekarniku skropione oliwa (180st).
Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać mięso mielone, pietruszkę, cynamon, oregano, cząber i paprykę, następnie pomidory pokrojone w kostkę i wino. Smażyć 40 -60 minut aż odparuje woda a mięso pozostanie wilgotne.

Mleko z masłem podgrzać, dodać mąkę i wymieszać na gładki sos o konsystencji majonezu, zdjąć z ognia, sery rozpuścić w gorącym beszamelu. Ostudzić i dodać ubite jajko oraz przyprawy.

Blachę do pieczenia wyłożyć warstwą cukinii, następnie mięsa i ponownie cukinii. Na górę wylać sos beszamelowy, zapiekać w 180 stopniach około 45min.


2 komentarze:

  1. Jedno z moich ulubionych dań :) nigdy nie dodawałam wina, następnym razem tak spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię tą pyszną mussakę :) dzisiaj zrobiła wg.przepisu kuchni Lidla,wyszła pyszna.

    OdpowiedzUsuń