- 1 cebula
- 50g masła
- 100g łososia wędzonego
- mały kubek śmietany 18%
- 250g makaronu penne
- pół kieliszka wina
- 4 suszone pomidory w zalewie
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii
- parmezan
Makaron wrzucić do gotującej się wody, w międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie szklista dodać pokrojonego w kostkę łososia, smażyć ok 2-3 minut, dodać wino, dusić chwilę. Suszone pomidory zmiksować na pesto (ewentualnie można w zamian użyć przecieru pomidorowego). Dodać śmietanę i pomidory do sosu, gotować aż lekko zgęstnieje.
Jesli sos jest za gęsty dodać odrobinę wody. Odcedzony makaron wrzucić do sosu i wymieszać. Ozdobić liściami bazylii oraz płatkami parmezanu.
Dla mnie to danie zawsze jest za słone, dlatego lubię dorzucić tu brokuła lub cukinię, choć znam takich, co chętnie by mnie razem z tym przez okno wyrzucili ;)
OdpowiedzUsuń