Gotuj z Wojciechem

wtorek, 28 sierpnia 2012

Penne z wędzonym łososiem

przepis
Penne al salmone affumicato, najczęściej przygotowywane z użyciem wódki w miejsce wina obecnego w przepisie, często dodaje się również inne trunki jak whisky lub brandy. Wybór rodzaju makaronu również według upodobań, osobiście bardzo chwalę sobię markę De Cecco. Szybkie, łatwe i bardzo smaczne.

  • 1 cebula
  • 50g masła
  • 100g łososia wędzonego
  • mały kubek śmietany 18%
  • 250g makaronu penne
  • pół kieliszka wina
  • 4 suszone pomidory w zalewie
  • sól, pieprz
  • kilka listków bazylii
  • parmezan

Makaron wrzucić do gotującej się wody, w międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie szklista dodać pokrojonego w kostkę łososia, smażyć ok 2-3 minut, dodać wino, dusić chwilę. Suszone pomidory zmiksować na pesto (ewentualnie można w zamian użyć przecieru pomidorowego). Dodać śmietanę i pomidory do sosu, gotować aż lekko zgęstnieje.

Jesli sos jest za gęsty dodać odrobinę wody. Odcedzony makaron wrzucić do sosu i wymieszać. Ozdobić liściami bazylii oraz płatkami parmezanu.






1 komentarz:

  1. Dla mnie to danie zawsze jest za słone, dlatego lubię dorzucić tu brokuła lub cukinię, choć znam takich, co chętnie by mnie razem z tym przez okno wyrzucili ;)

    OdpowiedzUsuń