Gotuj z Wojciechem

środa, 29 sierpnia 2012

Fettuccine z tuńczykiem

przepis
Kolejny makaron z rybą, tym razem tuńczykiem. Kolejny klasyk kuchni włoskiej a klasyki jak wiadomo są nieprzemijające. Szybkie danie dla zapracowanych, koniecznie z butelką dobrego czerwonego wina.

  • 250g makaronu fettuccine
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • garść kaparów
  • nać pietruszki
  • 1 cytryna - skórka
  • sól, pieprz, suszone płatki chili
  • 2 łyżki oliwy
  • parmezan (opcjonalnie)

Makaron ugotować według wskazań producenta. W międzyczasie rozgrzać oliwę na patelni, dodać startą skórkę z cytryny, posiekaną cebule oraz kapary. Gdy cebula będzie szklista dodać pomidory, następnie tuńczyka.

Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem oraz chili. Dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Nieco pietruszki zostawić do dekoracji. Można dodać również płatki parmezanu.


2 komentarze:

  1. Jak ja uwielbiam makaron z tuńczykiem! Pycha, prezentuje się świetnie. Z kaparami jeszcze nie próbowałam:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka klasyke to ja bardzo lubie!

    OdpowiedzUsuń