- 250g makaronu fettuccine
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- garść kaparów
- nać pietruszki
- 1 cytryna - skórka
- sól, pieprz, suszone płatki chili
- 2 łyżki oliwy
- parmezan (opcjonalnie)
Makaron ugotować według wskazań producenta. W międzyczasie rozgrzać oliwę na patelni, dodać startą skórkę z cytryny, posiekaną cebule oraz kapary. Gdy cebula będzie szklista dodać pomidory, następnie tuńczyka.
Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem oraz chili. Dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Nieco pietruszki zostawić do dekoracji. Można dodać również płatki parmezanu.
Jak ja uwielbiam makaron z tuńczykiem! Pycha, prezentuje się świetnie. Z kaparami jeszcze nie próbowałam:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTaka klasyke to ja bardzo lubie!
OdpowiedzUsuń