Gotuj z Wojciechem

sobota, 1 września 2012

Penne alla Norma

przepis
Tydzień włoski zamykamy makaronem z bakłażanem, nazwa dania pochodzi od nazwy opery skomponowanej przez Vincenzo Belliniego i prawdopodobnie jest to najlepsza muzyka do tego posiłku. W mojej wersji, w związku z trudnościami zaopatrzeniowymi, zamiast oryginalnie stosowanej ricotty wystąpił parmezan. Następny tydzień będzie francuski a zaczniemy z wysokiego C - relacją z degustacji win południowej Francji, która to impreza jest organizowana przez miesięcznik Czas Wina wraz z Dworem Sieraków.

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 300g makaronu penne
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • garść świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka otartego oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ser ricotta

Cebulę siekamy i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy z oliwek z wyciśniętym ząbkiem czosnku, dodajemy pokrojone w małą kostkę bakłażany. Dodajemy otarte oregano i smażymy około 10 minut. Dodajmy pomidory oraz pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy ok 20-30 minut aż skórka bakłażana będzie miękka. Na małym ogniu, bez przykrycia redukujemy sos kolejne 10 minut. Dodajemy posiekaną bazylię i przyprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie gotujemy makaron, przekładamy do sosu i mieszamy. Podajmy z łyżką ricotty.




4 komentarze:

  1. Pycha klasyk, zdecydowanie lubię każdy makaron i wszystko co z bakłażanem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie penne bardzo lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne spaghetti. :) Taka pochwała prostoty, bo teoretycznie makaron i warzywa, a w praktyce smakowite danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio opowiadał o tym daniu mój ulubiony Loroch, a teraz spotykam je u Ciebie. Koniecznie muszę wykonać!

    OdpowiedzUsuń