Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 24 września 2012

Łosoś teriyaki z salsą z melona

przepis
Przepis na doskonale soczystego łososia o szerokiej gamie smaków towarzyszących które zawdzięczamy salsie z melona oraz jaśminowemu ryżowi z bazyliowym pesto. Godne uwagi danie, szybkie i proste w wykonaniu z gwarantowanym efektem wow. Pesto bazyliowe uzyskujemy bardzo prosto poprzez zmiksowanie liści bazylii z orzechami i oliwą z oliwek. Sos teriyaki również można przyrządzić samemu na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, sake, imbiru i cukru, lub nabyć gotowy w dziale z cudami azjatyckimi. Kto próbował wie o co chodzi, kto nie próbował ten musi koniecznie nadrobić zaległości. Jak to mawiają japończycy: 十分に召し上がれ

  • filet z łososia ze skórą
  • sos teriyaki
  • 1 melon
  • 1 cebula czerwona
  • kilka listków bazylii
  • 1 czerwona papryka marynowana
  • sok z połowy limonki
  • szczypta soli
  • szczypta chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ryż jaśminowy
  • 4 łyżeczki pesto bazyliowego

Łososia pozbawiamy ości oraz łusek na skórze, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem a następnie zalewamy sosem teriyaki i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę czasu (można na całą noc).

Melona kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną drobno czerwoną cebulę, posiekane liście bazylii, paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki, doprawiamy solą oraz chili.

Ryż jaśminowy płukamy dwukrotnie w zimnej wodzie i wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy zgodnie z instrukcją, na koniec odcedzamy i dodajemy pesto bazyliowe, mieszamy.

Łososia wyjmujemy z marynaty i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię (użyłem grillowej) zaczynając smażenie od strony ze skórą. Po upływie 4-5 minut odwracamy i smażymy kolejne 3 minuty podlewając sosem teriyaki z marynaty.

Na podpieczonego łososia wykładamy salsę, dodajemy ryż i zieleninę do dekoracji.




8 komentarzy: