Gotuj z Wojciechem

czwartek, 13 września 2012

Tapenada

tapenada

Fantastyczna pasta kanapkowa z oliwek. Lekko chrupiąca bagietka z aromatycznymi oliwkami przywodzi wspomnienia mijającego lata. Świetna zakąska do piwa lub wina. Wielbiciele filetów anchois mogą je również dodać do składu obok lub w miejsce suszonych pomidorów.


  • 200g czarnych oliwek
  • 100g suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, chili
  • świeża bazylia
  • bagietka, suszona bazylia i oregano

Oliwki, pomidory, czosnek, kilka liści bazylii i kapary miksujemy razem z oliwą. Oliwę dozujemy na oko aby osiągnąć idealną konsystencję pasty. Dodajemy sól, pieprz oraz chili do smaku.


Bagietkę kroimy i lekko skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z suszoną bazylią oraz oregano, wstawiamy pod grill w piekarniku (220 stopni) i lekko zrumieniamy. Smarujemy tapenadą.







6 komentarzy:

  1. Czytasz mi w myslach: od rana chodza za mna tosty z tapenada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. powód, dla którego musiałam ten post przeczytać, jest raczej oczywisty :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Wojciechu mistrzu wszechmocny smaków niezbadanych bądź pozdrowiony.
    Czy zapuściłeś już wąsy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio nagminnie robie pastę z tuńczyka... od dzisiaj będzie inaczej!!!!! ;-)

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń