Gotuj z Wojciechem

czwartek, 31 maja 2012

Mini tarta z pieczarkami

przepis
Inspiracja zaczerpnięta z gazetki Palce lizać, dodatku do Gazety Wyborczej. Ciasto francuskie z wytrawnym farszem świetnie sprawdza się w formie przystawki, zarówno na ciepło jak i na zimno. Szybkie, smaczne i dające pole do manewru z ulubionymi składnikami lub tymi które akurat mamy pod ręką. Polecam.

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 120ml śmietanki 18%
  • 20g orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 białko jaja
  • olej, sól, pieprz

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Podsmażyć na oleju do miękkości i pod koniec doprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać i połączyć ze śmietanką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Ciasto francuskie pokroić na 6 małych kwadratów i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między porcjami. Brzegi ciasta delikatnie zawinąć do środka tak aby masa jajeczno-śmietanowa nie wypływała. Do środka każdej tarty włożyć posiekaną cebulę, podsmażone pieczarki i posiekaną natkę pietruszki. Na górę farszu położyć plastry camemberta i całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Na koniec posypać posiekanymi orzechami. Za pomocą pędzelka posmarować brzegi ciasta białkiem.

Wstawić do piekarnika na około 20 minut (do zrumienienia), po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić tarty jeszcze na 5 minut w środku.



1 komentarz: