Były ostatnio bardzo udane placki ryżowe, przyszła pora na wersję kukurydzianą. Przepis na podstawie kursu gotowania z Gordonem Ramsayem. Placki są bardzo lekkie, słodka kukurydza jest zrównoważona ostrym smakiem chili oraz dymki. Osobiście wolę swoją wersję ryżową, bardziej sycącą ale te są dużo szybsze do przyrządzenia i zapewnie bardziej przypadną do gustu wielbicielom kukurydzy. Z podanych proporcji wychodzi około ośmiu placków. Formowanie placków na patelni można sobie ułatwić stosując obręcz, którą szybko zdejmujemy po nałożeniu masy.
- 100g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 1 papryczka chili
- pęczek cebuli dymki
- 300g kukurydzy z puszki
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- odrobina oliwy
- szczypta soli
- 300g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- chili w płatkach
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko, oliwę, sól i wymieszać na gładkie ciasto o konsystencji majonezu. W razie potrzeby dodać mleka lub oliwy.
Z papryczki chili usunąć nasiona i drobno posiekać. Dymkę i kolendrę posiekać, kukurydzę odcedzić i wszystko dodać do ciasta.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki do zrumienienia z obu stron. Przełożyć na ręcznik kuchenny dla odsączenia.
Jogurt naturalny wymieszać z kolendrą i płatkami chili, dodać sok z limonki.
Ale ciekawa jestem smaku. Wyglądają super, takie optymistycznie żółte :). Może wypróbuję!
OdpowiedzUsuńwygladaja swietnie ;)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zastapic jogurt wersja light? Jak dlugo mozna przechowywac takie placki?
OdpowiedzUsuńPychota. Poproszę jednego :)
OdpowiedzUsuńCzyli... kukurydziane na śniadanie, ryżowe na obiad (bo sycące). po kłopocie :)
OdpowiedzUsuń:) Chyba pora na jakieś dania mięsne teraz
Usuń