Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Placki kukurydziane

przepis

Były ostatnio bardzo udane placki ryżowe, przyszła pora na wersję kukurydzianą. Przepis na podstawie kursu gotowania z Gordonem Ramsayem. Placki są bardzo lekkie, słodka kukurydza jest zrównoważona ostrym smakiem chili oraz dymki. Osobiście wolę swoją wersję ryżową, bardziej sycącą ale te są dużo szybsze do przyrządzenia i zapewnie bardziej przypadną do gustu wielbicielom kukurydzy. Z podanych proporcji wychodzi około ośmiu placków. Formowanie placków na patelni można sobie ułatwić stosując obręcz, którą szybko zdejmujemy po nałożeniu masy.

Placki
  • 100g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 1 papryczka chili
  • pęczek cebuli dymki
  • 300g kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • odrobina oliwy
  • szczypta soli
Sos
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • chili w płatkach

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko, oliwę, sól i wymieszać na gładkie ciasto o konsystencji majonezu. W razie potrzeby dodać mleka lub oliwy.


Z papryczki chili usunąć nasiona i drobno posiekać. Dymkę i kolendrę posiekać, kukurydzę odcedzić i wszystko dodać do ciasta.


Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki do zrumienienia z obu stron. Przełożyć na ręcznik kuchenny dla odsączenia.


Jogurt naturalny wymieszać z kolendrą i płatkami chili, dodać sok z limonki.




przepis

6 komentarzy:

  1. Ale ciekawa jestem smaku. Wyglądają super, takie optymistycznie żółte :). Może wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna zastapic jogurt wersja light? Jak dlugo mozna przechowywac takie placki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota. Poproszę jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli... kukurydziane na śniadanie, ryżowe na obiad (bo sycące). po kłopocie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Chyba pora na jakieś dania mięsne teraz

      Usuń