Dobrej jakości szynka dojrzewająca nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, najlepiej sprawdzą się więc takie, które podkreślą jej wyjątkowy smak. Koper włoski, który jest dość intensywnym warzywem, fantastycznie uzupełni się tutaj jako dodatek w towarzystwie jajka i rukoli. Całości dopełnia aromatyczny olej, świeżo zmielony pieprz oraz gruba sól morska. Z tą ostatnią nie należy przesadzać – sama szynka jest wystarczająco słona. Dość pożywny posiłek, świetnie sprawdzi się jako danie lunchowe lub kolacja.
- 8 dużych plastrów szynki dojrzewającej
- 3 jajka
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 koper włoski
- 50 g sera pecorino
- pęczek świeżej rukoli
- olej Kujawski z bazylią
- pieprz, sól morska
- kilka kromek bagietki
Bulwę kopru włoskiego przekroić na pół, odciąć dół, usunąć zewnętrzne liście. Podzielić na mniejsze kawałki, opłukać i osuszyć. Jajka ugotować na twardo.
Na talerzu rozłożyć szynkę. Na szynce rozłożyć rukolę oraz koper włoski. Dodać przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Całość skropić aromatycznym olejem smakowym i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską.
Bagietkę pokroić, skropić olejem i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Wyjąć, gdy ser się stopi i podać od razu z sałatką.
Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.
Lubię nowe odsłony typowego polskiego zestawu kolacyjnego szynka-jajko-ser-pomidor. Pysznie :)
OdpowiedzUsuń