Zainspirowane przez Donne Hay - szybkie, świeże i smaczne. Dodam jeszcze, że pożywne i zdrowe. Można doprawiać czosnkiem i chili według własnych upodobań. Zamiast wina można użyć bulionu, możliwości są nieograniczone ;)
- 300g fileta z kurczaka
- 300g krewetek
- 400g pomidorów w puszce
- 1 lampka wina białego Chardonnay
- młoda cebulka szt 1
- nać pietruszki
- limonka szt 1
- 20g masła
- ostra papryka
Cebulkę posiekać, kurczaka pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurczaka wraz z krewetkami, podsmażyć do momentu aż kurczak straci czerwony kolor (ok. 5 minut). Dodać wino, posiekaną cebulkę oraz pomidory, doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, paprykę, zmniejszyć ogień i przykryć szczelnie pokrywką. Po około 25 minutach zdjąć pokrywkę, przemieszać i gotować jeszcze 3 minuty. Większość płynu powinna zostać wchłonięta przez ryż. Skropić sokiem z ćwiartki limonki.
Przepysznie wygląda! Uwielbiam paelle :)
OdpowiedzUsuńSwietna! I choc najbardziej lubie taka z duuuuza iloscia roznych owocow morza, taka tez zjadlabym z przyjemnoscia.
OdpowiedzUsuń