Gotuj z Wojciechem

piątek, 13 kwietnia 2012

Paella z krewetkami i kurczakiem

przepis
Zainspirowane przez Donne Hay - szybkie, świeże i smaczne. Dodam jeszcze, że pożywne i zdrowe. Można doprawiać czosnkiem i chili według własnych upodobań. Zamiast wina można użyć bulionu, możliwości są nieograniczone ;)

  • 300g fileta z kurczaka
  • 300g krewetek
  • 400g pomidorów w puszce
  • 1 lampka wina białego Chardonnay
  • młoda cebulka szt 1
  • nać pietruszki
  • limonka szt 1
  • 20g masła
  • ostra papryka
Cebulkę posiekać, kurczaka pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurczaka wraz z krewetkami, podsmażyć do momentu aż kurczak straci czerwony kolor (ok. 5 minut). Dodać wino, posiekaną cebulkę oraz pomidory, doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, paprykę, zmniejszyć ogień i przykryć szczelnie pokrywką. Po około 25 minutach zdjąć pokrywkę, przemieszać i gotować jeszcze 3 minuty. Większość płynu powinna zostać wchłonięta przez ryż. Skropić sokiem z ćwiartki limonki.

2 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda! Uwielbiam paelle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna! I choc najbardziej lubie taka z duuuuza iloscia roznych owocow morza, taka tez zjadlabym z przyjemnoscia.

    OdpowiedzUsuń