Sos holenderski
- 2 żółtka
- 50g masła Lurpak
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Garnek z wodą stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Masło w temperaturze pokojowej dodajemy do żółtek i mikserem ubijamy nad parą wodą aż sos wyraźnie się zagęści. Zdejmujemy znad pary i dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Tosty francuskie z mozarellą
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 kulka Mozarelli
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Mleko
- Papryka ostra w proszku
- Suszone oregano
- Masło
Cienka warstwę mleka wylewamy na talerzyk, na drugim talerzyku lekko rozmieszane jajko i na trzecim bułka tarta wymieszana z papryką i oregano. Z kromek chleba tostowego wycinamy szklanką kółka, między dwa krążki chlebowe wkładamy plaster mozarelli i lekko przyciskamy. Następnie zanurzamy szybko w mleku i lekko wilgotny tost panierujemy w bułce tartej oraz jajku. Smażymy na patelni z dodatkiem łyżki masła.
Pozostałe składniki
- 1 jajko
- 1 plaster szynki parmeńskiej
- 1 plaster pomidora
- 2 listki bazylii
- szczypiorek
- pomidorki koktajlowe szt 1
- sól morska i świeżo zmielony pieprz kolorowy
Jajko w koszulce. Wodę doprowadzamy do wrzenia, kiedy się zagotuje mieszamy wodę intensywnie mieszadłem i szybkim ruchem wlewamy jajko w środek utworzonego wiru, szybki film instruktażowy dzięki uprzejmości Gordona tutaj. Po 2 minutach wyjmujemy jajko, płuczemy w zimnej wodzie.
Szynkę parmeńską grillujemy przez 2 min pod opiekaczem.
Na toście francuskim kładziemy szynkę, bazylię, pomidora i jajko. Sosem holenderskim pokrywamy połowę jajka. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i pomidorkiem koktajlowym.
Eh... dużo roboty jak na jedno jajo, ale czego się nie robi dla chłopa... Coś takiego może być wrzucone w zakładkę "poranne i do łóżka" :)
OdpowiedzUsuńCoś pięknego..
OdpowiedzUsuńhttp://czerwonypiekarnik.blogspot.com/