Gotuj z Wojciechem

sobota, 21 kwietnia 2012

Klub przyjaciół cieciorki

przepis
Najlepsi przyjaciele cieciorki - kurczak, marchew, seler naciowy, kukurydza i por - spotkali się przy winie aby wspólnie spełnić marzenia Wojciecha. Proste danie jednogarkowe, smaczne i sycące.

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 400g cieciorki
  • 400 g porów
  • 200g marchwi
  • 100g selera naciowego
  • 150g kukrydzy
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonu
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • 1 szklanka bulionu
  • suszony rozmaryn
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Udka z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem i podsmażamy na patelni na oleju. Podsmażone odkładamy do naczynia żaroodpornego i na tej samej patelni smażymy pokrojone: marchew, seler naciowy oraz pory do zmięknięcia tych ostatnich. Podsmażone dodajemy do kurczaka. Kolejno dodajemy cieciorkę z puszki, odsączoną z zalewy. Całość zalewamy winem, bulionem i przecierem pomidorowym. Dodajemy paprykę, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego pieca na godzinę. Na piętnaście minut przed końcem dodajemy kukurydzę.

Wyjmujemy z pieca. Mięso i warzywa przekładamy z powrotem na patelnię a sos stawiamy na dużym ogniu na około 20 minut. Powinien zredukować się o połowę i zagęścić. Gotowym sosem polewamy kurczaka.

1 komentarz:

  1. Jak ja mieszkalam w Polsce, to nawet ciecierzyny na oczy nie widzialam.A takie super nasionko

    OdpowiedzUsuń