Panir
- 1 litr mleka 3,2%
- 1 mała cytryna
- 1 pielucha tetrowa
Mleko postawić na ogniu, z cytryny wycisnąć sok, kiedy mleko osiągnie temperaturę 80 stopni wlewać po łyżeczce soku z cytryny , intensywnie mieszając mleko trzepaczką. Temperaturę mleka można sprawdzić termometrem do pieczenia mięs lub po prostu obserwując mleko - należy dodać sok zanim zacznie wrzeć. Podgotowane chwilę mleko z cytryną odstawiamy na pół godziny i po tym czasie powoli przelewamy przez poczwórnie złożoną pieluchę tetrową. Końce pieluchy zawijamy i odciskamy ser z nadmiaru serwatki.
Bataty curry
- 500g batatów
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 100ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżka imbiru
- natka pietruszki
- olej
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oleju do miękości. Odstawiamy. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju aż zrobi się szklista. Bataty obrane i pokrojone w kostkę dodajemy do cebuli i smażymy 5 minut. Dodajemy curry oraz imbir i po chwili kolejno pomidory oraz bulion. Przykrywamy całość i dusimy na małym ogniu 20-30 minut aż bataty będą miękkie. Odkrywamy, dodajemy pieczarki, małe kawałki sera panir i po 5 minutach zdejmujemy z ognia. Nać pietruszki siekamy drobno i dodajemy do potrawy.
Nigdy jeszcze nie robilam paneer, zawsze ide na latwizne i kupuje, ale kiedys sie skusze.
OdpowiedzUsuńTeż bym pewnie kupił ale tutaj nie ma :) Roboty w sumie nie za wiele a satysfakcja duża, no i można poeksperymentować
UsuńJa już kilka razy robiłam bo stwierdziłam, że łatwiej jest paneer zrobić samej niż upolować w sklepie :)
OdpowiedzUsuń