Gotuj z Wojciechem

piątek, 27 kwietnia 2012

Panir, Bataty i Curry

przepis
Dziś o tajnikach wyrabiania indyjskiego sera oraz prosty przepis na bataty w curry. Ser panir (paneer), istotny składnik wielu indyjskich dań, jest w istocie rzeczy banalnie prosty do zrobienia w domu. Ja kierowałem się szczegółową instrukcją dostępną tutaj. Ser możemy użyć od razu lub odstawić pod obciążeniem na kilka godzin. Można w trakcie przyrządzania sera, przed odsączeniem, doprawiać go ziołami.

Panir
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1 mała cytryna
  • 1 pielucha tetrowa

Mleko postawić na ogniu, z cytryny wycisnąć sok, kiedy mleko osiągnie temperaturę 80 stopni wlewać po łyżeczce soku z cytryny , intensywnie mieszając mleko trzepaczką. Temperaturę mleka można sprawdzić termometrem do pieczenia mięs lub po prostu obserwując mleko - należy dodać sok zanim zacznie wrzeć. Podgotowane chwilę mleko z cytryną odstawiamy na pół godziny i po tym czasie powoli przelewamy przez poczwórnie złożoną pieluchę tetrową. Końce pieluchy zawijamy i odciskamy ser z nadmiaru serwatki.

Bataty curry
  • 500g batatów
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów krojonych
  • 100ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka imbiru
  • natka pietruszki
  • olej

Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oleju do miękości. Odstawiamy. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju aż zrobi się szklista. Bataty obrane i pokrojone w kostkę dodajemy do cebuli i smażymy 5 minut. Dodajemy curry oraz imbir i po chwili kolejno pomidory oraz bulion. Przykrywamy całość i dusimy na małym ogniu 20-30 minut aż bataty będą miękkie. Odkrywamy, dodajemy pieczarki, małe kawałki sera panir i po 5 minutach zdejmujemy z ognia. Nać pietruszki siekamy drobno i dodajemy do potrawy.



3 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie robilam paneer, zawsze ide na latwizne i kupuje, ale kiedys sie skusze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym pewnie kupił ale tutaj nie ma :) Roboty w sumie nie za wiele a satysfakcja duża, no i można poeksperymentować

      Usuń
  2. Ja już kilka razy robiłam bo stwierdziłam, że łatwiej jest paneer zrobić samej niż upolować w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń