Gotuj z Wojciechem

środa, 8 sierpnia 2012

Cukiniowe lasagne

przepis
Na cukiniach z ekologicznej uprawy prosto z działki zaprzyjaźnionego rolnika, bezmięsne, lekkie ale sycące danie. Z delikatną bryndzą spod samiuśkich Tater od strony słowackiej - Liptova, bezsprzecznie najlepszą.

  • 2-3 duże cukinie
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • makaron lasagne
  • mieszanka serów (bryndza/radamer)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Cukinie obrać i posolić, odstawić na 10 minut aż puszczą sok, opłukać, osuszyć i pokroić w małe plastry grubości 1 centymetra. Posmarować oliwą i grillować na patelni grillowej do miękkości. Odsączyć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Cebulę posiekać i podsmażyć na tej samej patelni. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i smażyć aż puszczą sok, następnie łyżką cedzakową wybrać miąższ a pozostały sos zredukować.

Makaron lasagne używam nie wymagający wstępnego gotowania, jeżeli wymaga należy przygotować go zgodnie z instrukcją.

Naczynia do lasagne wysmarować oliwą i wyłożyć warstwą cukinii, makaronu, pomidorów, makaronu i ponownie cukinii. Polać gęstym sosem pomidorowym. Na górę położyć mieszankę serów. Zapiekać zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu, u mnie około 30 minut w 180 stopniach.


5 komentarzy:

  1. świetny przepis i pomysł:) na pewno pyszny i wart wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych dań! z cukinią musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć żeby zdobyć bryndzę spod Tatr, musiałabym pewnie spakować plecak i ruszyć w długaśną podróż - działkowej cukinii mam pod dostatkiem. Przepis kradnę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysł! podoba mi się taka "inna" lazania ;]

    OdpowiedzUsuń