Gotuj z Wojciechem

wtorek, 7 maja 2013

Kuskus z chorizo i sosem aioli

kuskus

Szybko, prosto, smacznie to dewiza australijskiej ikony gastronomii Donny Hay. Tak jest i w przypadku tego przepisu, oryginalnie pochodzącego z książki Simple Dinners. Niezwykle szybkie w przyrządzeniu danie, lekkie, o zdecydowanym smaku. Pikantne hiszpańskie chorizo wraz z czosnkowym gęstym sosem dodają kuskusowi mocno męskiego charakteru. Więcej testosteronu daje tylko boczek. Sos Aioli, czyli coś w rodzaju czosnkowego majonezu możemy z powodzeniem stosować również do grillowanych warzyw, więc wszelka nadprodukcja nie powinna się zmarnować skoro mamy już (wreszcie) sezon.


DANIE
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 100g chorizo
  • 1 galązka rozmarynu
  • 250g kuskusu
  • 450ml bulionu z kurczaka
  • 2 garści świeżych liści szpinaku
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 2 cytryny
SOS AIOLI
  • 3 żółtka
  • 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 150ml oliwy

Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną cebulę, chorizo pokrojone w plastry oraz posiekany rozmaryn. Doprawić chili i smażyć około 7-9 minut na średnim ogniu do zeszklenia cebuli.


Dodać gorący bulion z kurczaka oraz kuskus. Przykryć, zredukować ogień na minimalny i zostawić na 5-7 minut aż bulion zostanie zaabsorbowany. Zamieszać, dodać liście szpinaku.


Podawać z ćwiartkami cytryny oraz sosem aioli.


Sos Aioli. Żółtka miksujemy wraz z sokiem z połowy cytryny, solą, pieprzem oraz wyciśniętymi ząbkami czosnku. Następnie, cały czas miksując, wlewamy wąskim strumieniem oliwę.



chorizo


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz