Szybko, prosto, smacznie to dewiza australijskiej ikony gastronomii Donny Hay. Tak jest i w przypadku tego przepisu, oryginalnie pochodzącego z książki Simple Dinners. Niezwykle szybkie w przyrządzeniu danie, lekkie, o zdecydowanym smaku. Pikantne hiszpańskie chorizo wraz z czosnkowym gęstym sosem dodają kuskusowi mocno męskiego charakteru. Więcej testosteronu daje tylko boczek. Sos Aioli, czyli coś w rodzaju czosnkowego majonezu możemy z powodzeniem stosować również do grillowanych warzyw, więc wszelka nadprodukcja nie powinna się zmarnować skoro mamy już (wreszcie) sezon.
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 100g chorizo
- 1 galązka rozmarynu
- 250g kuskusu
- 450ml bulionu z kurczaka
- 2 garści świeżych liści szpinaku
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 2 cytryny
- 3 żółtka
- 1/2 cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 150ml oliwy
Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać posiekaną cebulę, chorizo pokrojone w plastry oraz posiekany rozmaryn. Doprawić chili i smażyć około 7-9 minut na średnim ogniu do zeszklenia cebuli.
Dodać gorący bulion z kurczaka oraz kuskus. Przykryć, zredukować ogień na minimalny i zostawić na 5-7 minut aż bulion zostanie zaabsorbowany. Zamieszać, dodać liście szpinaku.
Podawać z ćwiartkami cytryny oraz sosem aioli.
Sos Aioli. Żółtka miksujemy wraz z sokiem z połowy cytryny, solą, pieprzem oraz wyciśniętymi ząbkami czosnku. Następnie, cały czas miksując, wlewamy wąskim strumieniem oliwę.