Gotuj z Wojciechem

piątek, 31 maja 2013

Indyk w sosie mole

przepis

Dziś w akcji wspólnego gotowania tematem było Mole Poblano, tylko najodważniejsi w składzie Maggie, Mirabelka, Martynosia i ja zdecydowali się na wykonanie tego klasycznego meksykańskiego przepisu. Najważniejszymi składnikami tego sosu są papryczki chili oraz ciemna gorzka czekolada w takiej kombinacji aby żaden z nich nie dominował nad drugim. Sos ten jest stosowany do wszelkiego rodzaju mięsa drobiowego. Szybkie i proste w przyrządzeniu danie, dość specyficzne jednak ze względu na połączenie mięso - czekolada.


  • filet z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu z kury
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki anyżu
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 papryczki chili
  • 50g migdałów
  • 1 puszka pomidorów
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 60g czekolady gorzkiej
  • sól, pieprz, sezam


Filet z indyka oczyścić z błon, natrzeć solą i upiec w rękawie z dodatkiem 2 łyżek wody, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia w zależności od wielkości fileta, około 1 godziny.


W międzyczasie przygotować sos mole. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy - cynamon, goździki, oregano, kumin, anyż i kolendrę. Smażyć jeszcze minutę i przełożyć zawartość patelni do blendera.


Dodać papryczki, migdały, pomidory, rodzynki i zmiksować na gładką masę. Przełożyć z powrotem na patelnię i dodać bulion, czekoladę połamaną na kawałki i cukier. Gotować na małym ogniu do czasu aż indyk dojdzie w piecu, w razie potrzeby podlać sos wodą.


Indyka wyjąć, pokroić i obficie podlać sosem, posypać lekko uprażonym sezamem. Podawać z ryżem.


przepis


8 komentarzy:

  1. Sos mole poblano lubie tak bardzo, ze moglabym go jesc lyzeczka :) Cudnie wyglada u ciebie, az czuje jego zapach!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę wypróbować ten przepis po takiej reklamie, nie jadłam takiego sosu, ciekawe czy zasmakuje domownikom.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytajac Twoj przepis to danie wydaje sie dosc proste, w rzeczywistosci jest jednak inaczej, a moze to ja utrudniam sobie prace? :) Tak czy owak, warto sie troszke naprawcowac, aby otrzymac tak wspanily sos.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. PS. Chyba faktycznie jest to danie dla odwaznych, nawet Shinju nie wziela w nim udzialu! ;) Ponadto nie wiem jak wasze sosy, ale moj wyszedl piekielnie ostry;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał :) mąż jadł raz takie mięsko z tym właśnie sosem. Chyba teraz sama będę musiała mu ugotować

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam z Wami poblano, ale się nie przyznawałam :) Mój sos wyszedł... niesmaczny. Cóż, danie nie jest dla każdego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no szkoda, ale ten sos to faktycznie sam w sobie dość kontrowersyjny jest, mi sos pasował po odpowiednim doprawieniu sola, pieprzem i cukrem ale ciągle nie do końca pasuje mi z mięsem ale ja wybredny jestem francuski piesek

      Usuń
  7. Bardzo pysznie się prezentuje. Ciekawa jestem smaku.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń