Delikatne brownie z waniliową masą, oryginalny przepis pochodzi z bloga brown eyed baker. Niekłopotliwe w przygotowaniu, efektownie się prezentujące, smaczne dla podniebienia. Widoczne na zdjęciu ciasteczko pieczone w nieco mniejszej blasze niż podana w opisie, skutkiem czego nieco wyższe. Brownie może nieco wyrosnąć ale w trakcie studzenia opadnie więc miejsce na krem powinno się znaleźć.
- 100g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 200g cukru
- 120g mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 170g masła
- 100g cukru pudru
- 80g cukru brązowego
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 180g mąki
- 100g czekolady mlecznej
Blachę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec nagrzać do 160 stopni.
Przygotowanie brownie: czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i wanilię, wmieszać. Dodać mąkę i wymieszać krótko do połączenia składników. Dodać czekoladę i wymieszać. Masę wylać do blachy i wstawić do piekarnika na około 30 minut do tzw suchego patyczka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie kremu: masło ucierać z cukrem, mlekiem i wanilią do momentu aż składniki się połączą, dodać mąkę i wymieszac. Na koniec wmieszać również posiekaną drobno czekoladę mleczną. Krem wyłożyć na ostudzone brownie i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu posypać kakao, można ozdobić listkami świeżej mięty.
Wspaniale się prezentuje. Kiedy na nie patrze mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńGordon???!!!
OdpowiedzUsuńI love it :)
Nigela
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie smacznie i kusząco.
OdpowiedzUsuńCzy to nie błąd? Do kremu dodajemy 180 g mąki???
OdpowiedzUsuńTak ma być :) Sam się wahałem przy oryginalnym przepisie, ale tak - maki nie czuć
UsuńAle pyszności z tego ciasteczka Brownie!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, chyba się skuszę:)
OdpowiedzUsuńa tego kremu się nie gotuje, jest z surowej mąki
OdpowiedzUsuńtak, z surowej :) nie ma potrzeby gotować
UsuńPięknie wygląda i bardzo smacznie. Brownie jest zawsze pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Uwielbiam brownies, a krem jest prawdziwie rozpustny :)
OdpowiedzUsuńBrownie jest dobre zawsze i wszędzie, Twoje wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie :) !
OdpowiedzUsuńNigdy chyba jeszcze nie miałam okazji, aby robić ciasteczka brownie i będę musiała spróbować takiego przepisu. Na tą chwilę w przypadku ciasta brownie to bezapelacyjnie wygrywa przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ który jest dla mnie nieziemski. Tym bardziej gdy jeszcze użyję wysokiej jakości czekolady.
OdpowiedzUsuń