Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Ciasteczko Brownie

przepis

Delikatne brownie z waniliową masą, oryginalny przepis pochodzi z bloga brown eyed baker. Niekłopotliwe w przygotowaniu, efektownie się prezentujące, smaczne dla podniebienia. Widoczne na zdjęciu ciasteczko pieczone w nieco mniejszej blasze niż podana w opisie, skutkiem czego nieco wyższe. Brownie może nieco wyrosnąć ale w trakcie studzenia opadnie więc miejsce na krem powinno się znaleźć.


Brownie
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 120g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Krem
  • 170g masła
  • 100g cukru pudru
  • 80g cukru brązowego
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 180g mąki
  • 100g czekolady mlecznej

Blachę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec nagrzać do 160 stopni.


Przygotowanie brownie: czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i wanilię, wmieszać. Dodać mąkę i wymieszać krótko do połączenia składników. Dodać czekoladę i wymieszać. Masę wylać do blachy i wstawić do piekarnika na około 30 minut do tzw suchego patyczka. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.


Przygotowanie kremu: masło ucierać z cukrem, mlekiem i wanilią do momentu aż składniki się połączą, dodać mąkę i wymieszac. Na koniec wmieszać również posiekaną drobno czekoladę mleczną. Krem wyłożyć na ostudzone brownie i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.


Po wyjęciu posypać kakao, można ozdobić listkami świeżej mięty.



przepis

15 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentuje. Kiedy na nie patrze mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gordon???!!!
    I love it :)

    Nigela

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie smacznie i kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to nie błąd? Do kremu dodajemy 180 g mąki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ma być :) Sam się wahałem przy oryginalnym przepisie, ale tak - maki nie czuć

      Usuń
  5. Ale pyszności z tego ciasteczka Brownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie, chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a tego kremu się nie gotuje, jest z surowej mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, z surowej :) nie ma potrzeby gotować

      Usuń
  8. Pięknie wygląda i bardzo smacznie. Brownie jest zawsze pyszne :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam brownies, a krem jest prawdziwie rozpustny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brownie jest dobre zawsze i wszędzie, Twoje wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy chyba jeszcze nie miałam okazji, aby robić ciasteczka brownie i będę musiała spróbować takiego przepisu. Na tą chwilę w przypadku ciasta brownie to bezapelacyjnie wygrywa przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ który jest dla mnie nieziemski. Tym bardziej gdy jeszcze użyję wysokiej jakości czekolady.

    OdpowiedzUsuń