Gotuj z Wojciechem

środa, 5 czerwca 2013

Pasta 3xB

przepis

3xB czyli botwinka, boczek, bucatini. Miłe dla podniebienia danie makaronowe przygotowane w ramach zabawy na dowolny przepis z użyciem botwinki. Pomijając dość długie smażenie boczku, błyskawiczne w przyrządzeniu. Korzenie botwinki można wykorzystać do przyrządzenia na przykład sałatki z pieczonych buraków. A co w ramach pomysłu na botwinkę przygotowali inni, zobacz: Panna Malwinna, Dobromiła, Siaśka, Bartoldzik, Mirabelka


  • 200g makaronu bucatini
  • 200g boczku wędzonego
  • dwa pęczki botwinki
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • ser żółty Gouda
  • sól, pieprz

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć do uzyskania lekko chrupiących skwarek. Zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę.


Do cebuli dodać ząbek czosnku przepuszczony przez praskę i po chwili dodać pomidory. Gotować aż sos się lekko zredukuje - około 10 minut, w międzyczasie ugotować makaron i przełożyć na durszlak. Umyte i pokrojone liście botwinki dodać do sosu i gotować na średnim ogniu 10 minut.


Do sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać skwarkami oraz startym serem.


przepis


9 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się Twój pomysł na botwinkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie botwinki. Swój udział w moich ochach i achach ma oczywiście obecność boczku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ktoś tu czuje blusa :)

      Usuń
  3. Czemu mnie ten boczek nie dziwi...? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciągle tylko o nim rozmawiacie to chyba podświadomie wrzuciłem na patelnie :)

      Usuń
  4. Botwinki w takiej formie jeszcze nie jadłam, ale myślę, że się skuszę :). Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie, mam Ci ja boczek i botwinkę na składzie, więc dzisiaj będzie makaron...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty masz chyba jakiegoś tajnego dostawcę boczku...

    OdpowiedzUsuń