Fasolada to tradycyjna grecka bieda-zupa, sycąca, treściwa i tania. Jest to zasadniczo wegetariańska wersja dobrze znanego w Polsce dania o nazwie fasolka po bretońsku. Prosta w przygotowaniu, świetnie smakuje z dodatkiem świeżej bagietki. W tym przepisie zdecydowałem się urozmaicić tradycyjny grecki przepis przez dodanie cukinii oraz ostrej papryki dla podkręcenia smaku. Tradycyjnym greckim dodatkiem do tej zupy są również oliwki i ser feta. Fantastyczna propozycja nie tylko na mroźne zimowe wieczory. Bulion warzywny można przygotować samemu z tego przepisu lub w wersji non-vege użyć bulionu z kury.
- 500 fasoli białej
- 1 duża cukinia
- 3l bulionu warzywnego
- 600ml passaty pomidorowej
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki oleju smakowego z bazylią
- natka pietruszki
Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą, wody powinno być 2x tyle co fasoli, zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godziny.
W międzyczasie cebulę, marchew i seler naciowy pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na oleju smakowym do momentu, aż warzywa zaczną przywierać do dna i będą lekko przypalone. Dodać passatę pomidorową i gotować jeszcze chwilę.
Gdy fasola będzie miękka dodać warzywa w pomidorach, pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze 15 minut. Podać z posiekaną natką pietruszki.
Aby zagęścić zupę zmiksuj jedną lub dwie chochle zupy i przełóż z powrotem do garnka.
Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.
pysznie wygląda, własnie szukałam pomysłu na dzisiejszy obiad i chyba też skusze na się na taką fasolkę:)
OdpowiedzUsuńpolecam, mozna ewentualnie użyć puszkowanej fasolki żeby było szybciej bez namaczania
Usuńpyszności ! wygląda niesamowicie apetycznie i jestem przekonana, że smakuje genialnie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
oo...nie ma boczku :(
OdpowiedzUsuńRobię ją często, ale wolę z drobną fasolką. Chociaż i dużym jasiem nie pogardzę. I chyba pójdę namoczyć fasolę na noc, narobiłeś mi smaku :)
nie ma, ale za to niedziela... zbieram zapasy
UsuńJa jutro muszę iść zakupić solidną porcję, by na niedzielne śniadanie było w sam raz:)
UsuńFasolada kojarzy mi się z fa so la si do ;) ale jest 21:31 i ja mam tylko takie głupio-irracjonalne skojarzenia ;) Gratulacje wygranej w konkursie, zasłużone wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuńWojciechu powiem Ci, że bardzo udany przepis :) Ja też dla mojej rodzinki lubię od czasu do czasu fasolkę przygotować. Zapraszam do spróbowania :) http://fasolkapobretonsku.net.pl/
OdpowiedzUsuńWojtku fajny pomysł na zupę :) wypróbuje na pewno :) również gratuluję wygranej :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
wygląda niesamowicie zachęcająco:) składniki, które lubię:) więc na pewno by mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis tylko troche niedokładny ;) Te warzywa wszystkie to rozumiem też pokroić w kostkę? I co z tym olejem? Kiedy go dodać bo w przepisie nic nie ma na ten temat. Czy może trzeba warzywa na nim podsmażyć i wtedy dodać do fasoli....
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, wycieło mi akapit przy aktualizacji - powinno już być dobrze.
UsuńDzięki :) Biorę się za gotowanie ;)
OdpowiedzUsuń