Gotuj z Wojciechem

wtorek, 18 czerwca 2013

Pasta Primavera

przepis

Pasta primavera to włoskie danie makaronowe które nie ma ścisłego przepisu, podobnie jak w przypadku zupy Minestrone opiera się o sezonowe warzywa, nie wykluczając składników mięsnych jeśli ktoś preferuje. Można połączyć warzywa z kurczakiem lub krewetkami według uznania. W mojej wersji postawiłem na obecność białych szparagów, brokuła, pomidorków koktajlowych oraz kurczaka. Świeże szparagi oraz brokuł aż prosiły się o przyrządzenie na parze. Taki sposób przygotowania znakomicie podkreśla aromat tych warzyw. Zamiast sosu duża ilość pieczonych pomidorków koktajlowych które po nakłuciu wyzwalają sok o nieprawdopodobnym aromacie. Szybkie, nieskomplikowane, wiosenne danie dla trzech osób. Przepis przygotowany w ramach akcji wspólnego gotowania, na dole znajdziecie linki do innych wersji tej pasty.


  • 400g makaronu penne
  • 1 brokuł
  • pęczek szparagów białych
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • filet z kurczaka
  • świeża bazylia
  • ser Dziugas
  • 1 cebula
  • 1/2 marchewki
  • sól morska, pieprz kolorowy

Pomidorki koktajlowe spryskać oliwą i wstawić do piekarnika o temperaturze około 200 stopni, powinny być upieczone w momencie kiedy wykładamy całą resztę na talerz - w razie potrzeby można włączyć na koniec funkcję grilla.


Białe szparagi obieramy, pozostawiając główkę nietkniętą i odcinamy końcówki. Brokuł dzielimy na mniejsze cząstki. Oba warzywa układamy razem w garnku do gotowania na parze, lekko solimy i gotujemy około 15 minut - czas gotowania może być różny w zależności od wielkości i wieku szparaga więc należy sprawdzić widelcem stan ugotowania.


Kurczaka kroimy w paski, cebulę siekamu drobno, marchew ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy najpierw cebulę. Kolejno dodajemy marchew a po 3 minutach kurczaka. Smażymy krótko kilka minut i odstawiamy z ognia.


Makaron gotujemy według wskazań producenta. Odcedzamy i mieszamy z warzywami i mięsem. Wykładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii oraz płatkami sera.


przepis


Inne propozycje w temacie pasta primavera: Lejdi, Panna Malwinna , Shinju, Maggie , Siaśka , Bartoldzik i Mopsik.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam makarony.. Twoja propozycja wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamma Mia!! Ale wspaniałe danie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskoczyl mnie brak sezonowego boczku, ale zrehabilitowales sie kurczakiem :-) Doskonały pomysł z pomidorkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D boczek mi chwilowo wyszedł... ale wróci w wielkim stylu wkrótce mam nadzieje

      Usuń
  4. Swietna ta twoja wersja, lekka, a jednak tresciwa.

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie sie prezentuje, chętnie bym taką wsunęła na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam okazji jeszcze z Tobą wspólnie gotować do tej pory, cieszę się że nasza grupa powiększyła się podczas mojej nieobecności o tak zacnego blogera. Twoja wersja pasty primavera bardzo przypadła mi do gustu. Czytam informację o Tobie i widzę, że również reprezentujesz branżę IT ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ser Dziugas. nie spotkałam się jeszcze z takim, ale poszukam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki litewski parmezan, bez problemu powinien dać się xnaleźć w sieciówkach Real/Auchan/Alma.

      Usuń
    2. Litewski? Ale cuda :)
      Pomidory w tym makaronie wyglądają pięknie, choć te szypułki... niepraktyczne.

      Usuń
    3. Zasadniczo masz rację ale takie so światowe trendy a ja z tradycjo kopać się nie będe ;)

      Usuń