Gotuj z Wojciechem

wtorek, 14 maja 2013

Ananas pieczony w karmelu

przepis

Pierwotnie dostrzegłem ten przepis na stronie ArtKulinaria.pl, kolejną wersję, wzbogaconą o kilka dodatków, znalazłem w przepisie Pierre Herme - tutaj jest dość ładnie ukazany cały proces produkcji. Jednak ilość użytej w nim wanilii sprawia, że chciałoby się jeszcze dodać garść jadalnych płatków złota. Ostatecznie zdecydowałem się na wersję uproszczoną ale nie mniej smaczną. Jako dodatek do gorącego jeszcze ananasa postawiłem na zimny, kwaskowaty sorbet truskawkowy który świetnie się tutaj komponuje, również kolorystycznie. Dekoracja wykonana z listków mięty.


  • 1 dojrzały ananas
  • 120g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 50ml rumu

Ananasa obrać i nakłuć w kilku miejscach wąskim nożem. 1 laskę wanilii pociąć na kawałki i powtykać w wykonane otwory. Drugą laskę wanilii rozciąć i wyskrobać nożem ziarenka, całość zalać wodą i dodać cukier. Zagotować, zmniejszyć nieco ogień i gotować dalej do uzyskania konsystencji lekkiego syropu. Zdjąć z ognia, dodać rum i wymieszać.


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ananasa umieścić w niewielkim naczyniu gdzie znajdzie się również miejsce na uzyskany wcześniej syrop i wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia polewać ananasa syropem. Po dłuższej chwili syrop zacznie się karmelizować. Piec około 1 godziny.


przepis


7 komentarzy:

  1. jestem zachwycona tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Nie spotkałam wcześniej tak podanego ananasa. Baaardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby wyszukany deser, ale przecież prosty i apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń