Gotuj z Wojciechem

wtorek, 10 września 2013

Pieczony bakłażan z granatem

przepis

Jeden z najbardziej popularnych przepisów Yotama Ottolenghi, pochodzący z książki Jerusalem. Bardzo aromatyczne, lekko pikantne danie o orientalnym smaku. Dość lekkie, bardziej sprawdzi się jako przystawka niż główne danie. Zatar to jedna z bardziej znanych wschodnich przypraw ale dość trudno dostepna więc najlepiej zaopatrzyć sie w nią w sklepie wysyłkowym lub przywieźć z Turcji, gdzie można dostać ja za grosze. Jeżeli zostanie Wam nadmiar nasion granatu można wykorzystać je do zrobienia lemoniady w towarzystwie cytryny i mięty.

  • 2 bakłażany
  • 75ml oliwy+2 łyżeczki
  • 1 mały granat
  • 1 łyżeczka zataru
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1 cytryna
  • 140ml maslanki
  • 100g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Piec nagrzewamy do 200 C. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połowę. W miąższu robimy 4 nacięcia w poprzek, nie uszkadzając skóry, następnie kilka nacięć pod kątem 45 stopni tworząc mozaikę. Nasączamy bakłażany 75ml oliwy, solimy, pieprzymy i wkładamy do pieca na około 45 minut aż będą brązowe a skóra zmięknie.


Granat przekrawamy w pół i stukając nożem w skorupę wysypujemy nasiona do miski. Jogurt mieszamy z maślanką. Dodajemy 2 łyżeczki oliwy, wyciśnięty czosnek i szczyptę soli.


Gdy bakłażany dojdą wyjmujemy z pieca, studzimy lekko. Nakładamy na bakłażany maślankę z jogurtem, posypujemy zatarem i tymiankiem, ścieramy skórke z cytryny i posypujemy nasionami granatu.





5 komentarzy:

  1. Nie wiem, co ostatnio jest, ale wszyscy maja przepisy z "Jerusalem".
    Bakłażan na słodko! przypomniałeś mi, że miałam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorystyczna i smakowa uczta :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie wygląda i bardzo smacznie.
    Ta książka to widzę prawdziwa skarbnica przepisów. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń