Gotuj z Wojciechem

środa, 28 listopada 2012

Bryndzowe kopytka z łososiem

przepis

Smaczne danie dla 4 wielbicieli łososia oraz bryndzy. Bryndzowe kopytka są bardzo delikatne i kremowe, świetnie uzupełniają się z łososiem jak i z cięższymi potrawami. Przykryte warzywami z powodzeniem udają dietetyczną sałatkę z jogurtem ;)


Warzywa
  • 300g łososia wędzonego
  • 150g groszku mrożonego
  • 150g marchewki
  • 1 cebula
  • 150g śmietany 12%
  • 50ml słodkiego wina białego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
Kopytka
  • 400g ziemniaków
  • 100g bryndzy
  • 1 jajko
  • 70g maki pszennej
  • 85g mąki ziemniaczanej

Marchew obrać i pokroić w kostkę, wraz z mrożonym groszkiem zalać niewielką ilością wody, dodać pół łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i dusić pod przykryciem około 7 minut, aż marchew będzie miękka ale nie rozgotowana. Odcedzić i zahartować zimną wodą, odstawić.


Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę, smażyć chwilę, dodać marchew z groszkiem oraz wino. Po chwili dodać śmietanę i chwilę gotować na małym ogniu. Dodać pokrojonego w paski łososia i doprawić solą, pieprzem ewentualnie cukrem.


Do ziemniaków dodać bryndzę, jajko, mąkę i wyrobić ciasto. Odrywać kawałki ciasta i rolować na stole wysypanym mąką a następnie nożem odcinać kawałki. Wrzucać na gotującą się wodę, wyjmować po ok 3 minutach. Wykładać na talerze z warzywami.



przepis


6 komentarzy:

  1. oooch jak ja dawano nie jadłam kopytek, ładnie wyglądają w tym kolorowym zestawie... ale smaku z groszkiem i marchewką jakoś nie moge sobie wyobrazić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bryndzowe kopytka? To brzmi przepysznie. Świetny przepis.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wymysliles! Takie kopytka z checia bym sprobowala!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zajrzałam tu przypadkowo i jestem zauroczona. Oglądam wpisy z wypiekami na twarzy. Wspaniałe, proste i smakowite przepisy. Profesjonalne i apetyczne zdjęcia! Za pewnością będe tu wracac po inspiracje ;)

    Pozdrawiam Serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo za te miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kopytka: ziemniaki oczywiście ugotowane i przez praskę przeciśnięte? Mam akurat przednią bryndzę, jutro próba ;) pozdrawiam,
    jwp

    OdpowiedzUsuń