Pomysł na to danie bazuje na dwóch różnych przepisach Gordona Ramsaya, które można znaleźć w jego książce "Szef kuchni po godzinach". Bardzo treściwe i bardzo lekkie danie a przy tym prezentujące się pysznie. Połączenie dwóch warstw, mięsnej i szpinakowej nie jest raczej czymś nowym, natomiast co wyróżnia to danie to z pewnością fantastyczny sos serowy który zastępuje tu tradycyjny beszamel. Przygotowanie potrawy zajmuje trochę czasu ale z pewnością jest warto. Najbardziej czasochłonne ragoût alla bolognese można przyrządzić nawet kilka dni wcześniej i zamrozić, późniejsze wykończenie lazani jest już wtedy formalnością. Chyba, że płaty lazani przygotujemy od podstaw ale to już temat raczej na osobny wpis.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 500g chudego mięsa wołowego mielonego
- 150ml wytrawnego białego wina (u mnie chilijskie Sauvignon Blanc)
- 400g posiekanych pomidorów z puszki
- 300ml bulionu z kurczaka
- sól, pieprz
- 15g masła
- 450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (lub świeżego)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500g pieczarek
- 250g sera ricotta
- 2 łyzki tartego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- 20g masła
- 20g mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy
- 300ml mleka 3,2%
- 60g sera cheddar
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 200ml gęstej śmietany
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- płaty lasagne (nie wymagające gotowania)
- sól, pieprz
Ragu
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni i dodajemy drobno posiekaną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 6-8 minut aż zmięknie i dodajemy drobno posiekane czosnek, seler, marchew i rozmaryn oraz listki tymianku. Podsmażamy kilka minut na dużym ogniu, aż warzywa się zrumienią. Dodajemy resztę oliwy i mięso. Rozdrabniamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż mięso straci czerwony kolor, mieszając. Dodajemy wino i gotujemy do prawie całkowitego odparowania płynów.
Zmniejszamy ogień i dodajemy pomidory oraz bulion, gdy się zagotuje redukujemy ogień do minimum i przykrywamy niezbyt szczelnie. Gotujemy 2,5-3 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Sos serowy
Masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy mąkę, musztardę i pieprz kajeński. Gotujemy 2 minuty na małym ogniu mieszając i następnie wlewamy powoli mleko, całość utrzepujemy na gładką masę. Zostawiamy na ogniu kolejne 5 minut a następnie zdejmujemy i dodajemy sery, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Szpinak
Rozpuszczamy masło w rondlu i dodajemy do niego rozmrożony, odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy chwilę i odstawiamy. Posiekane pieczarki smażymy na oliwie 5 minut, doprawiamy i dodajemy do szpinaku. Kolejno dodajemy ricottę i parmezan. w razie potrzeby doprawiamy całość.
Lasagne
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. W naczyniu do zapiekania kładziemy kolejno, warstwę sosu serowego, płaty lasagne, farsz mięsny, płaty lasagne, farsz szpinakowy, płaty lasagne, resztę sosu serowego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zbrązowienia górnej warstwy. Podajemy natychmiast.
Bardzo sycące i bogate danie. Całą masa szpinaku się z niego wylewa :) wygląda naprawdę smakowicie, zachęcająco i dzięki tradycyjnym składnikom bez problemu wyobrażam sobie jego smak.
OdpowiedzUsuń