Gotuj z Wojciechem

środa, 14 listopada 2012

Burrito Wojciecha

przepis

Ryż pełnoziarnisty to odmiana popularnego ryżu długoziarnistego, z ziarnami nie pozbawionymi warstwy otrębów. Można powiedzieć, że jest to jego zdrowsza odmiana, ze znacznie zwiększoną ilością witamin, minerałów i błonnika. Ma swój charakterystyczny smak i kolor. Mój osobisty faworyt sygnowany marką Uncle Ben's. Ryż ten z powodzeniem sprawdza się w potrawach mięsnych i pikantnych choć znane są również jego użycia w wersji na słodko, w połączeniu na przykład z rodzynkami. Dla Wojciecha, który lubi czasem rzucić mięsem, wybór tradycyjnego burrito z ryżem był oczywisty.


  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • 125g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • sól, pieprz
  • tortille pszenne
  • olej do smażenia
  • mały kubek śmietany 18%

Posiekaną cebulę, por oraz marchewkę pokrojoną w paski obsmażamy na patelni do zrumienienia, solimy i dodajemy łyżkę wody, przykrywamy i dusimy do miękkości około 5 minut. Odkładamy, a na patelnię wrzucamy mięso mielone. Podsmażamy, często mieszając. Dodajemy zioła, chili i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso straci czerwony kolor dodajemy pomidory, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż większość płynu odparuje.


Ryż gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Kolejno dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Tortillę wrzucamy na chwilę na rozgrzaną patelnię, przekładamy na talerz, nakładamy mięso z ryżem, podsmażone wcześniej warzywa, łyżeczkę śmietany. W wersji na bogato zamiast śmietany możemy użyć guacamole.







10 komentarzy:

  1. Wojciechu, ale narobiłeś mi smaka na kuchnię meksykańską. Burrito z ryżem robię, ale z dodatkiem salsa picante.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Salsa picante brzmi nieźle, u mnie ze skałdników dostępnych w każdym supersamie, z salsą to już byłaby wersja Wojciech Exclusive ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od razu zrobiłam się głodna. I wciągnęłabym i ze śmietaną i z guacamole, a co tam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam, zjadłabym, ale po rearanżacji. kukurydza z puszki - blehhh. polecam domowe placki do tortilli:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brakuje mi żelazowej woli do wyrabiania ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie wygląda. Na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też jestem ogromną fanką kuchni meksykańskiej, ale dawno nie miałam okazji jeść burrito. Ale patrząc na zdjęcie i czytając przepis zdecydowanie będę musiała go sobie przyrządzić. Mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jeśli chodzi o rogale to słyszałam o "niezawodnym przepisie Bajaderki" :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wojciech , weź poprzyj apel jaki do innych blogerów umieściłam na swojej stronie :) - obok swoich świątecznych przepisów umieść informację o SZLACHETNEJ PACZCE :):)

    OdpowiedzUsuń