Gotuj z Wojciechem

czwartek, 25 kwietnia 2013

Albondigas, klopsy hiszpańskie

albondigas

Kolejna zmasowana akcja wspólnego gotowania, tym razem tematem były klopsiki świata. Ponieważ w dorobku mam już wersję włoską oraz szwedzką, zdecydowałem się na wersję hiszpańska czyli Albondigas. Oryginalnie przyrządzane są z jagnięciny ale można użyć mięsa od bardziej popularnej odmiany zwierzęcia hodowlanego. Wersje Albondigas rozpowszechnione w krajach Ameryki Łacińskiej nie zawierają pomidorów i klopsy podaje się w towarzystwie bulionu i warzyw. Zobacz co w ramach klopsikomanii przygotowały fantastyczne blogerki kulinarne w składzie: Panna Malwinna, Maggie, Pela, Shinju oraz Mirabelka.


  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała puszka fasolki (opcjonalnie)
  • 50g posiekanych migdałów
  • sól, pieprz

W misce wymieszać mięso z posiekaną drobno cebulą, wyciśniętym czosnkiem, kolendrą, kuminem, jajkiem i tymiankiem. Masę doprawić solą i pieprzem. Uformować w rękach klopsiki, obtoczyć delikatnie w mące i wstawić do lodówki na 10 minut.


Oliwę dobrze rozgrzać na patelni, klopsiki obsmażyć z każdej strony, około 10 minut. Na koniec smażenia wlać na patelnię gorący bulion. Kolejno dodać pomidory, fasolkę oraz migdały i dusić klopsiki, w powstałym sosie, około 30 minut na średnim ogniu.




10 komentarzy:

  1. Ja zdecydowałam się na wersję grecką, ale Twoje hiszpańskie też mi się bardzo podobają. Zaciekawił mnie ten dodatek fasolki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a miałem fantazje :) zalegała mi puszeczka od roku i sprawdziła się

      Usuń
  2. klopsiki czyli dobre pożywne jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ba! i bliskie sercu prawdziwego Polaka :)

      Usuń
  3. To jedna z moich ulubionych klopsikowych wariacji - wracam do niej regularnie :)
    Smakowite zdjecie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne. Z jagnięciny są z pewnością rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie klopsiki są pyszne. Po hiszpańsku na pewno też. Moja rodzina uwielbia je pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. w niektorych rejonach hiszpanii dodaje sie sie jeszcze groszek :) ale i tak i tak sa przepyszne. szczegolnie z jeszcze ciepla bagietka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z groszkiem brzmi nieźle, nie spotkałem się z taką wersją dzięki za informację - wykorzystam w przyszłości, pozdrawiam

      Usuń
  7. Również na wakacjach miałem okazję spróbować i było z groszkiem.

    OdpowiedzUsuń