Gotuj z Wojciechem

środa, 15 maja 2013

Jak zrobić nutellę

przepis

Własna nutella domowa jest nie tylko zdrowsza od naszpikowanego chemią produktu ze sklepu ale ma również lepszy smak. Przygotowanie tego kremu jest przy tym bardzo proste i nie zajmuje więcej niż kilka minut. Można dowolnie regulować ilość orzechów laskowych i migdałów według upodobania, można zrezygnować całkowicie z migdałów jeśli ktoś woli czystą klasykę. Można również regulowac proporcje czekolady gorzkiej i mlecznej, przy zwiększaniu ilości czekolady mlecznej krem staje się mniej gęsty więc nie należy schodzić poniżej 70g czekolady gorzkiej. Jeśli postawicie na czekoladę mleczną należy zmniejszyć ilość cukru lub nawet całkowicie z niego zrezygnować.


  • 90g orzechów laskowych
  • 10g migdałów
  • 180g mleka 3,2%
  • 30g mleka w proszku
  • 120g czekolady gorzkiej
  • 30g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru pudru

Orzechy podprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 st około 15 minut. Mleko pełnotłuste i mleko w proszku wraz z miodem zagotować. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień na minimalny i dodać czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i zdjąć z ognia.


Gorące orzechy zawinąć dokładnie w ściereczkę i masując w dłoniach otrzeć ze skórki. Następnie zmiksować orzechy na wysokich obrotach w blenderze kilka minut do uzyskania kremu. Dodać mleko wraz z czekoladą i chwilę miksować aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Na koniec dodać cukier puder. Wyjąć, przełożyć do słoiczka i schłodzić lekko w lodówce.


Przechowywać maksymalnie 1 tydzień.


przepis


8 komentarzy:

  1. Jeden tydzień? U mnie nie ma szans tak długo postać. bardzo fajny, prosty przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie muszę sobie zrobić nutellę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro sklepową nutellę uwielbiam, to Twoją na pewno bym pokochała! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam musi być pyszna ... muszę koniecznie spróbować zrobić w domu :) a tym czasem zapraszam na moje babeczki : http://misjawagawdol.blogspot.com/2013/05/pizamowe-gotowanie-czyli-pieczemy.html

    OdpowiedzUsuń
  5. raczej Nutelli nie jadam, ale tak jakoś popatrzyłam i nabrałam ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis mocno zmodyfikowałam i wyszło bardzo smaczne smarowidło.
    Orzechy uprażyłam wg przepisu i obrałam ze skórki (mała miseczka orzechów, jakieś 30 -40 szt). Nie mam takiego blendera, który dałby radę orzechom, ale mam leciwy młynek do kawy. Orzechy najpierw potłukłam tłuczkiem a potem zmieliłam w młynku na raty (niestety wszystko się klei i zapycha, trzeba wydłubywać palcem).

    Tabliczkę czekolady (wyłącznie gorzką) rozpuściłam w kąpieli wodnej.
    7 mm plasterek z kostki prawdziwego masła rozpuściłam w garnku i posłodziłam fruktozą (sporo). Zrobiła się taka jakby papka. Kiedy ziarenka fruktozy się rozpuściły, dodałam niecałe pół szklanki mleka (2%) tak, aby konsystencja była w miarę płynna. Do tego dodałam orzechy i wtedy już użyłam blendera, ponownie wszystko miksując. Na koniec dodałam czekoladę i dalej miksowałam blenderem. Ponieważ było trochę gęste, dodałam jeszcze mleka (zimnego) aż konsystencja była idealnie jak nutella. Z racji tego, że dziecku było mało słodkie na koniec zgrzeszyłam zwykłym cukrem pudrem, który bez problemu połączył się z masą.
    Nie użyłam mleka w proszku bo ono zagęszcza masę + twarda czekolada i gdzie tu niby miało wyjść smarowidło? Użyłabym go na 100%, gdybym sama robiła czekoladę naturalną (z kakao, masła i mleka) a ja użyłam twardej tabliczki. Dla tych, którzy potrzebują wersji mocno osłodzonej - oczywiście lepsza będzie czekolada mleczna.

    Smakuje bardziej jak czekolada z orzechami niż nutella, zatem następnym razem sama zrobię także i czekoladę, bo bardzo trudno osłodzić gorzką sklepową.

    Zrobienie takiej domowej nutelli nie zajmuje 10 minut. Obieranie orzechów i mielenie + cała reszta - jakieś pół godzinki, zatem nie jest to jakiś pracochłonny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. *-*! i jak ja mam utrzymać dietę?! :D
    Pozdrawiam, na pewno spróbuję zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. miała być nutella wyszedł szejk orzechowy ;)

    OdpowiedzUsuń