Gotuj z Wojciechem

poniedziałek, 16 września 2013

Sernik karmelowy

przepis

Pierwszy sernik na blogu, chociaż robię je od lat to zawsze wykorzystywane były przepisy z innych stron. Jest to chyba najpopularniejszy wypiek statystycznego Polaka/Polki (niepotrzebne skreślić). Tym razem niesiony wodzą fantazji pozwoliłem sobie na zawarcie w serniku takich trzech doskonałych rzeczy jak karmel, borówki i batony snickers. Cóż więcej dodać - przednio jest. Jak to w przypadku serników - dbamy aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową i mieszamy tylko do połączenia składników. Przy karmelu pilnujemy aby się nie spalił, przypalony będzie gorzki i niejadalny.

Spód
  • 150g ciastek maślanych
  • 95g ciastek maślanych z czekoladą
  • 100g masła
Masa serowa
  • 1kg twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 250g mleka skondensowanego
  • 200g śmietanki 36%
  • 50g maślanki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa
  • 250g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 60ml wody
  • 60ml śmietanki 32%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany 12%
Dekoracja
  • 50g borówek
  • 2 batony Snickers

Piec nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Z boku płyty ustawiamy niewielkie naczynie żaroodporne z wodą.


Ciastka kruszymy i dodajemy do nich roztopione, chłodne masło. Formę smarujemy masłem i wykładamy masą z ciastek. Wstawiamy do pieca na około 15 minut.


Twaróg ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku dalej mieszając. Mleko mieszamy z maślanką, śmietanką, esencją waniliową i dodajemy do sera. Dodajemy mąkę i przelewamy masę na lekko ostudzony spód. Wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut.


W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy polewę. Na patelnię wrzucamy cukier, wodę, miód i sól. Podgrzewamy na silnym ogniu nie mieszając.


Gdy cukier zacznie się karmelizować (przybierze intensywną ciemną barwę) zdejmujemy z ognia i natychmiast dodajemy śmietany i masło. Mieszamy do rozpuszczenia.


Gdy polewa ostygnie wykładamy na górę upieczonego sernika.Dodajemy borówki oraz posiekane batony.



przepis



12 komentarzy:

  1. W zasadzie nie lubię serników, ale na ten bym się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam wszystkie wersje serników im delikatniejszy w smaku tym bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tu sernik, tam sernik i chyba ja też zrobię sernik. Przepysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ piękny sernik Wojciechu!
    Uwielbiam serniki i piekę ich sporo, bo mój M lubi je najbardziej ze wszystkich ciast. :)
    Świetny ten sernik z karmelem, mam chęć zrobić.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem fanem serników ale ten jest imponujący! Dobre zdjęcia robią swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko! :) i pewnie tak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł na wierzch jest super, na pewno się zainspiruję Twoim przepisem ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Panie Wojciechu, a jakiej foremki Pan użył? Czy przepis starczy na 10 osób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma 24cm, z pewnością starczy, pozdrawiam, Wojciech.

      Usuń