Gotuj z Wojciechem

środa, 7 listopada 2012

Pudding ryżowy z czekoladą i awokado

pudding

Ryżowy deser dwukolorowy, sycący i bardzo smaczny, słodycz ryżu stonowana nutą gorzkiej czekolady. Pomysł na krem czekoladowy o świetnej konsystencji, którą zawdzięcza dodatkowi awokado, zaczerpnięty z fantastycznego bloga Wiery. Ryż jaśminowy od wujaszka Bena wydaje się być stworzony do tego deseru, ze względu na dużą zawartość skrobi jest mocno kleisty, lekko jaśminowy aromat oraz smukłe śnieżnobiałe ziarna również odgrywają zasadniczą rolę. Porcja dla dwojga, smakuje dobrze na ciepło i na zimno.


  • 125g ryżu jaśminowego Uncle Ben's
  • 400ml mleka 3,2% (plus 4 łyżki mleka do kremu)
  • 100g cukru pudru
  • 70g śmietany 18%
  • 1 małe dojrzałe awokado
  • 40g czekolady gorzkiej

Mleko z ryżem i cukrem zagotowujemy i następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, mieszając od czasu do czasu aby ryż nie przywarł do dna. Zdejmujemy z ognia gdy ryż jest miękki a większość mleka została wchłonięta.


W międzyczasie obieramy awokado, czekoladę siekamy drobno i rozpuszczamy w 4 łyżeczkach gorącej wody, łączymy razem i miksujemy z dodatkiem 4 łyżek mleka.


Ugotowany ryż dzielimy w proporcji 1/4 - 3/4. Do większej porcji dodajemy zmiksowane awokado z czekoladą i mieszamy, do mniejszej porcji dodajemy około 4-5 łyżeczek zimnej śmietany tak aby utrzymać właściwą lekko płynną konsystencję.


Obie porcje nakładamy do pucharków i ozdabiamy wiórkami czekolady.










14 komentarzy:

  1. ale ciekawe połączenie :)) ciekawa jestem jak smakuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Slyszalam o tym, ze awokado sprawdza sie w deserach. Ten pudding wyglada oblednie, wiec moze przetestuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm to się nazywa połączenie. jeśli smakuje tak jak wygląda, to bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe i oryginalne, wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takiego puddingu...Widzę, że sporo mnie ominęło a to nie dopuszczalne! Będę musiała to chyba jak najszybciej nadrobić ;) Wygląda super, ale przede wszystkim ryż jaśminowy- uwielbiam ten zapach! Ach!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wojciech , tym awokado w słodkim deserze toś mnie zaintrygował :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio przymierzam się do robienia puddingu pierwszy raz w życiu! Ten przepis jest bardzo ciekawy. :) I to awokado..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic trudnego :) Trzeba tylko kontrolować pod koniec konsystencję i korygować śmietaną, już sam biały ryż smakuje świetnie, tylko bez gorzkiej czekolady jest bardzo słodki

      Usuń
  8. Uwielbiam połączenie czekolady i awokado. Wspaniały deser stworzyłeś!
    Ależ pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Patrząc na zdjęcie poczułam się jak dziecko i absolutnie w tej chwili zapragnęłam spróbować tego deseru :P
    Ps. Piękna łyżeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już czuję podskórnie jaki musiał być pyszny, kradnę przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurczę, jakoś wtedy umknęło mi, że ktoś wykorzystał przepis na krem z awokado :)
    Miło, że się sprawdziło. No i dodatkowo zrobiłeś pudding ryżowy, który uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń