Klasyk kuchni góralskiej, zdecydowanie bardzo udany - połączenie kurek z wyrazistym, wędzonym serem jest fantastyczne. To proste w przygotowaniu danie, lekkie, idealne na upały. Przepis na ciasto pierogowe zapożyczony z Kwestii Smaku, genialny w swojej prostocie i niezwykle smaczny. Śmietanowy krem pietruszkowy nadaje daniu ładnego kontrastu.
- 300g maki
- 200ml wody
- 30g masła
- szczypta soli
- 200g kurek
- 40g oscypka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 40g masła
- sól, pieprz
- 175g śmietany 12%
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Ciasto pierogowe: mąkę przesiewamy, wodę gotujemy. Do gorącej wody wrzucamy masło, gdy się roztopi wlewamy powoli do mąki, mieszając widelcem. Ciasto wyrabiamy przez 8 minut i odstawiamy przykryte wilgotną ściereczką na pół godziny.
Farsz: Cebulę siekamy drobno, kurki w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojone kurki. Smażymy około 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcią. Do zestudzonej masy dodajemy starty ser.
Krem: natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę i blenderem miksujemy na pesto. Dodajemy śmietanę i miksujemy krótko całość. W razie potrzeby doprawiamy.
Ciasto pierogowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut. Podajemy z kremem pietruszkowym i odrobiną dodatkowo startego sera.
świetny pomysł na farsz:) też ostatnio jadłam oscypka ale z grilla:) moja ulubiona wersja:D
OdpowiedzUsuńmoja też, z żurawiną :)
Usuńoscypki uwielbiam, a te pierogi na pewno by mi zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńBardzo nietypowe pierogi, szczególnie przez dodatek sosu pietruszkowego. Piękne, równe i czuję wszystkimi kubkami smakowymi czytając Twoją recepturę że pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, narobiłeś mi smaka tymi pierożkami:-)
OdpowiedzUsuńA właśnie! Mnie też się oscypek kojarzył bardziej z żurawiną, niż z kurkami... :)
OdpowiedzUsuńDo spróbowania, u jakiegoś przystojnego górala.
Nie jadłam jeszcze pierogów z kurkami. Muszą smakować genialnie. A oscypki kocham:)
OdpowiedzUsuńPołączenie kurek i oscypka zapowiada się niezwykle smacznie. Tylko, gdzie ja teraz oscypka dopadnę..
OdpowiedzUsuńTakiej kombinacji nie znałam....ale na pewno bym się skusiła bo uwielbiam kurki:)
OdpowiedzUsuńFENOMENALNE!!!!! Zrobię.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i jeszcze lepsze zdjęcia. Pierogi prezentują się fenomenalnie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mógł wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń