Gotuj z Wojciechem

piątek, 26 lipca 2013

Pierogi z kurkami i oscypkiem

przepis

Klasyk kuchni góralskiej, zdecydowanie bardzo udany - połączenie kurek z wyrazistym, wędzonym serem jest fantastyczne. To proste w przygotowaniu danie, lekkie, idealne na upały. Przepis na ciasto pierogowe zapożyczony z Kwestii Smaku, genialny w swojej prostocie i niezwykle smaczny. Śmietanowy krem pietruszkowy nadaje daniu ładnego kontrastu.

Ciasto pierogowe
  • 300g maki
  • 200ml wody
  • 30g masła
  • szczypta soli
Farsz
  • 200g kurek
  • 40g oscypka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 40g masła
  • sól, pieprz
Krem
  • 175g śmietany 12%
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Ciasto pierogowe: mąkę przesiewamy, wodę gotujemy. Do gorącej wody wrzucamy masło, gdy się roztopi wlewamy powoli do mąki, mieszając widelcem. Ciasto wyrabiamy przez 8 minut i odstawiamy przykryte wilgotną ściereczką na pół godziny.


Farsz: Cebulę siekamy drobno, kurki w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojone kurki. Smażymy około 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcią. Do zestudzonej masy dodajemy starty ser.


Krem: natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę i blenderem miksujemy na pesto. Dodajemy śmietanę i miksujemy krótko całość. W razie potrzeby doprawiamy.


Ciasto pierogowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut. Podajemy z kremem pietruszkowym i odrobiną dodatkowo startego sera.



przepis

11 komentarzy:

  1. świetny pomysł na farsz:) też ostatnio jadłam oscypka ale z grilla:) moja ulubiona wersja:D

    OdpowiedzUsuń
  2. oscypki uwielbiam, a te pierogi na pewno by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo nietypowe pierogi, szczególnie przez dodatek sosu pietruszkowego. Piękne, równe i czuję wszystkimi kubkami smakowymi czytając Twoją recepturę że pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł, narobiłeś mi smaka tymi pierożkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A właśnie! Mnie też się oscypek kojarzył bardziej z żurawiną, niż z kurkami... :)
    Do spróbowania, u jakiegoś przystojnego górala.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze pierogów z kurkami. Muszą smakować genialnie. A oscypki kocham:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie kurek i oscypka zapowiada się niezwykle smacznie. Tylko, gdzie ja teraz oscypka dopadnę..

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej kombinacji nie znałam....ale na pewno bym się skusiła bo uwielbiam kurki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis i jeszcze lepsze zdjęcia. Pierogi prezentują się fenomenalnie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mógł wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń