Gotuj z Wojciechem

czwartek, 4 lipca 2013

Trifle

przepis

Bardzo smaczny klasyk kuchni angielskiej powstały na bazie kremu custard czyli inaczej kremu jajecznego, świeżych owoców i bitej śmietany. Swoją wersję urozmaiciłem galaretką z wina, malinami i gorzką czekoladą. Deser zrealizowany w ramach wspólnego triflowania z Siankoo, Maggie , Martynosią i Mirabelką.


Galaretka
  • 100ml wina słodkiego
  • 55g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • skórka z połowy cytryny
Custard
  • 2 żółtka
  • 80g cukru
  • 4 łyżeczki mąki
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka wanilii
Pozostałe
  • 100ml śmietanki 30%
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • maliny
  • 4 biszkopty lady fingers
  • 20g czekolady gorzkiej

Zagotować 100ml wody z cukrem i skórką z cytryny. Dodać żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać wino, wymieszać, jeśli jest mało słodkie można dosłodzić. Przelać przez sitko do pucharków do 1/3 wysokości. Dodać kilka świeżych malin. Wstawić do lodówki.


Gdy galaretka jest ścięta przygotowujemy krem custard. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy chwilę. Mleko z dodatkiem wanilii zagotować. Łyżkę gorącego mleka dodać do utartego żółtka i wymieszać. Później stopniowo wlewać resztę mleka cały czas mieszając. Na koniec wstawić całość z powrotem na gaz i zagotować mieszając cały czas. Gdy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i ostudzić. Przełożyć do pucharków na galaretkę, przekładając kawałkami biszkoptów.


Śmietankę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier. Przełożyć do pucharków. Ozdobić malinami i posiekaną czekoladą.



przepis

14 komentarzy:

  1. Fantastyczny deser i pięknie ujęty na zdjęciu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten deser wyglada bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. niebo w gębie...Wojciechu...ja się tu zaraz rozpłynę w zachwycie :) zrobię ! ino galaretka bedzie niealkoholowa dla smyka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to kusząco wygląda :) Deser-marzenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zachwycająco :)
    Ta winna galaretka musiała nadać wyjątkowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ pięknie wyglada - to musi obłędnie smakować ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie bym się na taki deser wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wojciechu, piękne zdjęcia i wspaniała wariacja na temat trifle :) Absolutnie zachwyca - bezkonkurencyjne. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń