Gotuj z Wojciechem

środa, 24 lipca 2013

Roladki z halibuta z kremem brokułowym

przepis

Pomysł na lekkie, zdrowe danie z rybą. Błyskawiczne w wykonaniu i prezentujące się bardzo efektownie. Potrawa ta przypadnie do gustu osobom dbającym o linię. Monotonia brokułu przełamana została orzechami włoskimi, prażonymi migdałami oraz pikantnym chili.


  • 500 g filetów z halibuta
  • 1 mały brokuł
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • pół szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • suszone chili
  • sól, pieprz

Brokuł podzielony na mniejsze cząstki wrzucamy do gotującej się wody na 4-5 min. Wyjmujemy i od razu wstawiamy do naczynia z zimną wodą i kostkami lodu. Odsączamy. 1/4 ugotowanego brokułu wrzucamy do blendera wraz z orzechami i natką pietruszki, miksujemy krótko na wolnych obrotach - pulsacyjnie, aby nie rozdrobnić za bardzo.


Filet przekrawamy wzdłuż, delikatnie solimy i skrapiamy olejem smakowym. Na górę wykładamy farsz brokułowo-orzechowy i zawijamy. Roladki spinamy wykałaczką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową.


Pieczemy 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Pozostałe różyczki brokułu wraz z bulionem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i zmielonymi płatkami chili.
Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż zaczną lekko brązowieć.


Na talerze wykładamy krem, posypujemy uprażonymi migdałami i dodajemy rybne roladki.




Przepis jest efektem współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.


7 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają, nie jadłam tej rybki jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szukałam coś na piątek , z chęcią wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ryby :) świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak przechowywać takiego halibuta?

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi byc pyszne. Wygląda lekko i zdrowo :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń