Gotuj z Wojciechem

wtorek, 22 stycznia 2013

Saltimbocca i ziemniaki pieczone z rozmarynem

sznycle

Saltimbocca czyli "wskakujące do ust", niezwykle efektowny i smaczny sposób na sznycle. Smakuje z każdym rodzajem mięsa, oryginalny rzymski przepis mówi o cielęcinie ale z powodzeniem można również użyć na przykład filetów z kurczaka lub polędwiczek. Świeża szałwia i podsmażona szynka parmeńska dają razem fantastyczny efekt wzbogacający smak mięsa. Nie trzeba solić, szynka parmeńska jest wystarczająco słona, przed smażeniem można oprószyć lekko mąką. W zestawie z pieczonymi ziemniakami na sposób zalecany przez samego Hestona Blumenthala, o grubej wysmażonej skórce i delikatnym wnętrzu, aromatyzowane ulubionymi ziołami.

Sznycle
  • 4 plastry cielęciny
  • 4 liście szałwi
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz

Pieczone ziemniaki
  • 8 ziemniaków
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • opcjonalnie tymianek i czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sól

Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości około 20 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Piec nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić obficie oliwą aby na dnie pozostała warstawa oliwy. Dodać gałązki rozmarynu (można dodać również tymianek oraz czosnek) i wstawić do pieca bez przykrycia na 1 godzinę. Co 20 minut obracać ziemniaki aby się równo przyrumieniły.



Mięso opłukać i osuszyć, jeśli sznycle są zbyt grube, delikatnie rozbić. Na każdym kłaść liść szałwi i plaster szynki. Oliwę rozgrzać na patelni, mięso smażyć 3-4 minuty z każdej strony. Dodać wino (w temperaturze pokojowej), doprowadzić do wrzenia i po krótkiej chwili zdjąć z patelni. Pozostały sos można zagęścić śmietaną. Sznycle polać sosem ze smażenia i posypać swieżo zmielonym pieprzem.


1 komentarz: