Gotuj z Wojciechem

środa, 31 lipca 2013

Książęce placki ryżowe

przepis

Lekkie, bardzo smaczne placki ryżowe ze świeżymi kurkami, wędzonym oscypkiem i natką pietruszki. Receptura tej potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Jasne Ryżowe, bardzo lekkiego, odświeżającego trunku o rześko owocowej nucie. Placki ryżowe stanowią doskonałą przekąskę do tego piwa, jak również zastąpią pełnowartościowy główny posiłek. Przygotowanie jest dość czasochłonne ale można je przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi około 16 placków. Oscypek w ostateczności zastąpić można innym twardym, najlepiej wędzonym, serem.


  • 200g ryżu (najlepiej risotto)
  • 150g kurek
  • 250ml piwa Książęce ryżowe
  • 450ml lekkiego bulionu
  • 1 cebula
  • 8 łyżek startego oscypka
  • 5 łyżek natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 duże jajka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Cebulę drobno posiekać, kurki umyć, osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę, a następnie zeszklić cebulę. Dodać kurki i smażyć kolejne 5 minut. Wsypać ryż, gdy stanie się przezroczysty dodać piwo. W momencie gdy piwo zostanie wchłonięte przez ryż, dodajemy połowę ciepłego bulionu a później stopniowo dolewamy, w miarę jak zaczyna brakować płynu. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki (około 30 minut), prawie cały płyn powinien być wchłonięty.


Do gorącego ryżu, zestawionego z ognia, dodajemy 1 łyżkę masła, drobno posiekaną natkę oraz starty oscypek. Mieszamy, przykrywamy i zostawiamy do ostudzenia.


Żółtka jajek dodajemy do ostudzonego ryżu. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do ryżu, mieszamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy placki z masy ryżowej - około 8-10 minut z każdej strony.


przepis

5 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) Bardzo lubię twoje przepisy:) Ostatnio zrobiłam suflet z serkiem wiejskim, pyszny był:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Ten suflet to też jeden z moich ulubionych przepisów, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Jak książęce, to należałoby spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, z kurkami to już mi smakują !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piłam "Książece" wczoraj. Nie polecam ludziom przyzwyczajonym do gorzkiego, chmielowego piwa. Najlepszemu smakuje, ale on z Azji jest i w genach ma wszelkie dziwadła. Ja nie lubię.

    A placki spadły mi z nieba, bo piwo, którego nie wypiłam stoi sobie wygazowane w lodówce. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń